6 Şubat 2004 23:00

TÜPRAŞ'ı satana oy yok

TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ) Batman, Kırıkkale, Aliağa, Yarımca ve Körfez rafinerilerinde çalışan işçiler özelleştirmelere karşı işbırakarak protesto eylemleri gerçekleştirdi. Kurumun yüzde 65.76 hissesinin özelleştirme yoluyla devredilmesi yönündeki Rekabet Kurulu kararının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması üzerine eylem yapan işçiler, özelleştirmeye direneceklerini duyurdular. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyesi işçilere hitaben yaptığı konuşmada, TÜPRAŞ'ın alelacele Efremov Kautschuk GMBH firmasına satılmak istenmesini anlamanın mümkün olmadığını söyledi. "Bu şirket, para aklama şirketi. Petrol ürünleri üreten değil, satan bir şirket. Kısaca ticari bir şirket. Ülkenin varlığına yazık oluyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, şaibelerle dolu olan bu ihaleyi iptal etmesi gerekir" diyen Öztaşkın, bu özelleştirmeyi yapanlara ve seçim için oy istemeye gelenlere tepkilerini göstereceklerini belirterek, "AKP'li bakan ve yetkililerin katılacağı bütün toplantılarda TÜPRAŞ'ın hesabını soracaklarını" ifade etti.

İlk hedef hükümet Aliağa Rafinerisi'nin giriş kapısı önünde toplanan Petrol-İş üyesi yaklaşık 500 işçi de hükümete tepki gösterdi. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, 28 Mart seçimlerinde AKP Hükümeti'nin büyük bir ders alacağını belirterek, "Tüm işçi arkadaşlarımızın sandıkta AKP'ye tavır alması gerekiyor. Yapılanın bir yağma, soygun olduğunu düşünen herkesi yanımızda görmek istiyoruz" dedi. Mücadele sürdürdükleri yerlerde AKP'nin seçim kazanmasının mücadeleyi sekteye uğratacağına dikkat çeken Doğangül, "Birincil hedef hükümettir. Tüm işçi arkadaşlarımızın da bu bilinçle hareket etmelerini istiyoruz" diye konuştu. Doğangül, satışın iptali için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, Özeleştirme Yüksek Kurulu'ndan satış kararı çıkarsa iptal davası da açacaklarını bildirdi.

Üretim ve satış yapılmadı Doğangül'ün konuşmasının ardından işçiler, işbaşı yapmayarak TÜPRAŞ giriş kapısının içindeki alanda beklemeye başladılar. Üretimin yapılmadığı Aliağa Rafinerisi'nde ürün satışı da yapılamadığı için mal alamayan tankerler uzun kuyruklar oluşturdu. "Susma sustukça vatan elden gidiyor", "IMF defol bu memleket bizim", "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganlarının atıldığı eylemde, TÜPRAŞ'ın güvenlik ekiplerinin ve Aliağa polisinin yanısıra İzmir'den gelen çevik kuvvet polisinin ve panzerlerin de önlem alması dikkati çekti.

Evrensel'i Takip Et