04 Şubat 2004 22:00

Katliama tepki çığ gibi

Irak'ın Hewler (Erbil) kentinde KDP ve YNK bürolarına yapılan saldırı; Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Adana'da protesto edildi.

Paylaş
Irak'ın Hewler (Erbil) kentinde Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) bürolarına düzenlenen saldırıya tepkiler büyüyor. Diyarbakır ve Adana'da düzenlenen kitlesel gösterilerde, katliam lanetlenirken; "Kürtlere uzanan eller kırılsın" sloganı atıldı. Diyarbakır'da; DEHAP tarafından İstasyon Meydanı'nda düzenlenen eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. EMEP, ÖTP ve Demokrasi Platformu'nun destek verdiği eyleme katılmak isteyenler, önce kimlik konrotülünden geçirildi. Sık sık "Hewlere uzanan eller kırılsın", "Kürt halkına uzanan eller kırılacak" sloganları atan kitle adına konuşan Diyarbakır Demokrasi Platformu'undan Ali Öncü, yapılan katliamı lanetledi. Öncü, Erbil'de akan kanın Kürtler'in yaşadığı her yere sıçradığını ifade etti. DEHAP Diyarbakır İl Başkan Vekili Mustafa Karahan da, saldırının Kürtlerin birliğine yapıldığını dile getirdi. Karahan, Konya'da çöken binada hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı diledi.

Adana'da oturma eylemi Adana'da ise İnönü Parkı'nda toplanan çok sayıda parti ve kitle örgütü, Hewler'deki saldırıyı kınadı. "Kürtlere uzanan eller kırılsın", "Güney Kürtleri yalnız değildir", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarının atıldığı eylemde, Hewler ve Konya'da çöken binada ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. Eylemde konuşan DEHAP Adana İl Başkanı Kerem Uğur, Irak'ta federasyonun tartışıldığı bir dönemde gerçekleştirilen saldırının düşündürücü olduğunu belirterek saldırıyı terörist bir eylem olarak niteledi. Uğur, barış demokrasi ve kendi kaderini tayin etme dışında bir talebi olmayan Kuzey Irak'lı Kürtlere yapılan hain saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Basın açıklamasının ardından 5 dakika sessiz oturma eylemi yapan kitle ile polis arasında kısa bir gerginlik yaşandı.

ÖNCEKİ HABER

İşkenceye sahte tutanak kılıfı

SONRAKİ HABER

Sorumluluk devletin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...