12 Mayıs 2003 21:00

Parça başı 50 bin lira

İki katlı binanın önünde bulunan beton zemine oturan altı kişi, kısa ince uçlu makaslarla birbirleriyle yarışırcasına bir şeyler yapıyorlar. Az ilerde bulunan toprak yolda oynayan çocuklara ara ara "toz yapmayın başka yerde oynayın" demekten başka birbirleri ile hiç konuşmuyorlar.

İp kalırsa olmaz Önlerindeki naylon çuvalların içinde kumaş pantolonlar var. Ellerine aldıkları pantolonların dikiş sonrasında üzerinde kalan ipleri, kemer kısmındaki kumaş parçalarını büyük bir titizlikle temizliyorlar. Pantolunu tekrar tekrar çevirerek üzerinde artık ip kalıp kalmadığını kontrol ediyorlar. Kapının merdivenine oturan Sündüz Konya, "Bir tane bile ip kalmaması gerekiyor, yoksa tekrar gönderirler, hatta iyi temizlemezsek bir daha iş vermezler" diyerek bu titizliğin nedenini açıklıyor.

Günde 3 milyon lira kazanıyor Sündüz Konya ve 6 komşusu tekstil atölyesinden aldıkları pantolon temizleme işini havanın da güzel olmasından faydalanarak evlerinin önünde yapıyorlar. Üç günlük bir aradan sonra pantolon temizleme işi alabildikleri için mutlular. Çünkü, evin geçimi buradan gelen paraya bağlı. Temizlenen her pantolon başına 50 bin lira verilmesi ise onların hiç durmadan, konuşmadan aralıksız çalışmalarına neden oluyor. Çünkü, ne kadar çok pantolon temizlerlerse o kadar para alacaklar. Sündüz Konya, arada bir tüpteki yemeğine koşarak gidip bakıyor. Aynı şekilde evden çıkarak yerine oturuyor ve hızlı hızlı işini yapmaya devam ediyor. Konya, "Çoluk çocuk birlikte çalışarak günde en fazla 60 parça pantolon temizleyebiliyoruz" diyor. Sabaha pantolonların hazır olması gerektiğini, acele etmelerinin bir diğer nedeninin de bu olduğunu söyleyen Sündüz Konya, birden küçük kızı Derya'ya dönerek "Ocağın altını karart" diyor ve yeniden önündeki işiyle ilgilenmeye başlıyor. Sündüz Konya, yedi yıl önce daha iyi bir yaşam umuduyla Amasya'dan İstanbul'a gelmiş. Altyapısı olmayan, işsizliğin ve yoksulluğun had safada olduğu Güvercintepe'de yerleşen Konya'nın altı çocuğu var. Kocası ise geçirdiği iş kazası sonucu kolunu kaybetmiş. Şu anda kolunda platin olan Konya'nın eşi bu nedenle iş bulamıyor. Sündüz Konya, tekstil atölyesi patronunun başka eleman çalıştırmamak ve işi daha ucuza mal etmek için bu işi kendilerine yaptırdığını biliyor, ama altı çocuğunu ve iş bulamayan kocasını düşünüyor ve konuşmayı bırakarak hareketlerini hızlandırıyor.

Evrensel'i Takip Et