12 Mart 2003 22:00
DİTAŞ'ta sendikaya öfke
Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenebilmek ve toplusözleşme yapabilmek için iki buçuk yıldır direnen 400 DİTAŞ işçisi, imzalanan sözleşmenin ardından 75 işçinin işten atılmasıyla patlama noktasına geldi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Şahin, işçilerin atılmasını, "örgütlenmenin bedeli" olarak değerlendirdi.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Ziya Yılmaz ve Örgütlenme Sekreteri Fikret Bayır'ın 7 Mart'ta patronlarla İstanbul'da görüşerek imzaladıkları sözleşmeye göre, işçi ücretlerine ilk 6 ay yüzde 80, diğer altı aylık dönemlerde ise enflasyon oranında zam yapıldı. Sözleşmeyle anlaşmaya varılan bir başka konu ise 75 işçinin işten atılması oldu. İşten atmalar pazartesi günü ilk vardiyanın çıkışında başladı. Adeta şok olan işçiler, genel merkez yöneticilerini rehin aldılar, sendika temsilciliğinin camlarını kırdılar. İşten atılanların sayısının artabileceğini belirten işçiler, Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Süleyman Türker'in ve işyeri temsilcisinin sözleşmeden haberdar olmadığına inanıyor.
Genel Merkez yöneticilerinin görüşmeler sırasında Süleyman Türker'i bir kez aradıklarını ve işçi atmanın gündeme gelmesi üzerine Türker'in "sözleşme masasının tek edilmesini" istediğini anlatan işçiler, atılanların Birleşik Metal-İş Genel Merkezi'ne gideceğini bildirdiler. Uzun süren grevin işçi ve işveren tarafında tahribat yarattığını söyleyen Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Muzaffer Şahin, işverenin grev bitince "istihdam fazlalığı" olduğu gerekçesiyle 200 işçiyi çıkarmak istediğini, buna karşılık emekliliği gelen ve askere gideceklerden 75 kişinin çıkarıldığını ifade etti.
İşçilerin sözleşmeden haberi olmadığı şeklindeki suçlamaları kabul etmeyen Şahin, anlaşmanın işyeri temsilcisi ve Süleyman Türker'in "olur"u alınarak yapıldığını ileri sürdü. Şahin, işçilerin sendikaya yönelik öfkesini "7.5 ay sonra işini kaybetmenin duygusallığı" olarak değerlendirirken, "Hiçbir işyerinde bedel ödemeden örgütlenemedik" diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et