5 Şubat 2003 22:00

Birleşmiş Milletler
   Guernica'yı sansürledi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin girişindeki Pablo Picasso'nun "Guernica" adlı eserinin üstü, bir perde ile kapatıldı. Eserin üstünün örtülme nedeni olarak ise "basına demeç veren diplomatların, arka fonunda görülmesi" olarak sunuldu. Bu, Picasso eseri, savaşın dehşetini gözler önüne seriyor. 27 Ocak tarihinde, büyük mavi perde eseri kapatmak için üstüne yerleştirildi. BM Basın Sekreteri Fred Eckard'a bu eserin üstünün neden kapatıldığı sorulduğunda "Kameralar için bu tablo uygun bir fon oluşturmuyor" dedi. Bir diplomat ise, Picasso'nun eserinde görülen bombaların yağdığı dehşet içindeki kadınların, çocukların ve hayvanların bulunduğu bir fonun, Birleşmiş Milletler ABD Büyükelçisi John Negroponte veya Collin Powell savaş ile ilgili açıklama yaparken uygun olmayacağını belirtti. "Guernica"nın reprodüksiyonu olan tablo, Birleşmiş Milletler'e 1985 yılında Nelson A. Rockefeller tarafından bağışlanmıştı.

Guernica'nın öyküsü İspanya'daki iç savaş yıllarında Bask bölgesi, faşist Franco diktatörlüğüne karşı direnince, Franco, Hitler'den yardım ister. Guernica kentinde 27 Nisan 1937 Pazartesi günü saat 16.30 sularında Alman bombardıman uçakları tarafından bombalanır. Köylülerin pazara geldiği bir gündür pazartesi. Pazar yeri, istasyonlar, evler, uzaktaki çiftlikler bombalanır, yıkılır. Çoğu kadın ve çocuk binlerce kişi ölür. Picasso, Guernica'da yaşanan katliam üzerine, 1 Mayıs-4 Haziran 1937 tarihleri arasında "Guernica" adlı tablosunu yapar. Tablo da düşmanın ve kahramanın kim olduğuna dair bir not yoktur. Uçaklar, bombalar, olayın nerede geçtiğine dair herhangi bir not da.Fakat, savaşın ve faşizmin yarattığı acıyı, en derin ve yaşanılmış bir dille anlatır. Picasso, "Guernica" için "Bu resim İspanya Cumhuriyeti'nindir. Ancak, Franco faşizmi yıkıldıktan ve İspanya'da yeniden cumhuriyet ve demokrasi kurulduktan sonra gidebilir" diyerek resminin New York Çağdaş Sanatlar Müzesi'ne konulmasını ister. Picasso'nun 100. doğum yılı anısına, Guernica 1981 yılında Madrid'e getirilerek, bir süre yöneticiliğini yaptığı Prado Müzesi'ne konur.

Bunu siz yaptınız! "Guernica" ile ilgili en bilinen ve çarpıcı anektod, 1938 yılında Fransa'da geçer. Bir Nazi subayı, Picasso'nun Paris'deki Seine Nehri'ne bakan atölyesine gelir ve Guernica'nın versiyonlarından birinin karşısına geçer. Tabloyu uzun uzun seyrettikten sonra şaşkınlıkla Pablo Picasso'ya; "Bunu siz mi yaptınız?" diye sorunca, Picasso'nun yanıtı önemli bir ders olarak şamar gibi patlar: "Hayır, siz yaptınız!"

Evrensel'i Takip Et