30 Ocak 2003 22:00

Operada türkü büyüsü

Bugünlerde AKM Konser Salonu'nu, türküleri İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından dinlemek isteyenler dolduruyor. 6 opera sanatçısının, Türkiye'nin dört bir yanından seçilen türküleri seslendirdiği "Folklorama-Türkü Büyüsü" isimli temsile 12 dansçı eşlik ediyor.

Paylaş
İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, Türkiye'nin dört bir yanından seçilen türküleri seslendiriyor. Müzik yönetmenliğini Serdar Yalçın'ın yaptığı temsilin adı; "Folklorama-Türkü Büyüsü". Opera sanatçılarının nasıl türkü söyleyeceğini merak edip de salonu dolduranlar, bu alışılmışın dışında yorumundan büyük bir tat almış olarak çıkıyor salondan. Öyle ki, gösterinin biletleri mart ayına kadar satılmış durumda. Opera sanatçılarıyla türkülerin seslendirildiıği bir temsil hazırlanması, yine aynı projede rol alan Ruhsar Öcal'dan gelmiş. İDOB Müdürü Mesut İkdu'nun da konuya sıcak bakmasıyla çalışmalara başlamış Serdar Yalçın. Yedi ay boyunca 800 bine yakın türküyü inceleyip, çok sesli ya da birlikte söylenebilecekleri seçmiş. Seçilen türküler -opera sanatçılarının söyleyeceği de düşünülerek- bir denge oluşturacak şekilde sahnelenmesi için tasarlanmış. "Projeye başlarken pek bir iddiam yoktu; ancak tek istediğim türkülerin aslını bozmadan, sözlerin etkisini daha çok ortaya çıkararak bir şeyler yapmaktı" diyen Yalçın, başlangıçta taşıdıkları kaygıların seyircinin büyük desteğiyle kaybolduğuna dikkat çekiyor.

Sanatçılar da memnun "Çayda Çıra", "Allı Turnam", "Odam Kireçtir", "İndim Dere Irmağa", "Evlerinin Önü", "Zeytinyağlı Yiyemem", "Madımak", "Gesi Bağları", "Çökertme", "Adanalı", "Keklik", "Tekirdağ Potporisi", "Yemen Türküsü", "Tiridine Bandım", "Gemilerde Talim Var", "Su Sızıyor", "Sarı Gelin", "Entarisi Ala Benziyor", "Hem Okudum Hem de Yazdım", "Elmayı Top Top Yapalım" ve "Karadeniz Potporisi" isimli türküler temsilde, İDOB sanatçıları Bülent Atak, Aylin Ateş, Zafer Erdaş, Hüseyin Likos, Ruhsar Öcal ve Özlem Soydan tarafından seslendiriyor. Serdar Yalçın, sanatçıların da projeyi ilk duyduklarında "Acaba nasıl söyleriz" diye kaygılandıklarını, ancak onlarında yaptıkları işten oldukça memnun kaldıklarını belirtiyor.

Turne projesi Haldun Dormen'in sahneye koyduğu "Folklorama-Türkü Büyüsü", turne projesi olarak düşünüldüğünden, 6 solist, 12 dansçı, küçük bir orkestra ve taşınması kolay dekorlarla sahneleniyor. Önümüzdeki aylarda Anadolu'nun değişik yerlerinde ve yurtdışında sahnelenmesi planlanan projenin dekor ve kostümü Osman Şengezer, koreografisi ise Sönmez Tuygun'a ait.

ÖNCEKİ HABER

Barınma sorunu sürüyor

SONRAKİ HABER

Gençlerin sesiyle dengbêjlerin mirası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...