30 Aralık 2002 22:00

Ecevit: Türkiye isterse savaş olmaz

SP Lideri Recai Kutan, DSP Lideri, eski Başbakan Bülent Ecevit'i DSP merkezinde ziyaret ederek, Irak savaşına karşı ve Kıbrıs konularında işbirliği teklif etti. Ecevit, Türkiye'nin istemesi durumunda bu müdahalenin önlenebileceğini belirtirken, ABD'yi de "isteklerinde ölçüyü kaçırmakla" suçladı. Ecevit'in makamında gerçekleşen görüşmede Ecevit, SP'nin savaş karşıtı tutumundan memnuniyet duyduklarını, kendilerinin de bu savaşa karşı olduklarını ifade etti. Türkiye ile Irak arasında hiçbir sorunun olmadığını, Kuveyt müdahalesi ile bozulan ekonomik ilişkilerin yeni düzelmeye başladığı bir dönemde girilecek bu savaştan Türkiye ekonomisinin büyük zarar göreceğini kaydeden Ecevit, sadece bölgenin değil, tüm dünyanın etkileneceğini ve sonu uzun yıllara uzanacak, çok olumsuz gelişme ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi. Irak'ın zaman zaman Ortadoğu'da huzursuzluklar yaratan eylemleri olduğunu, ancak Türkiye ile hiçbir sorunu bulunmadığını kaydeden Ecevit, "Şimdiye kadar hiçbir sorunumuz olmayan bir ülkeyle savaş süreci içine girmemiz isteniyor. Bunu içimize sindiremiyoruz" dedi.

'Türkiye işgal ediliyor' Türkiye'nin bu harekâtı önleyebilecek konumda olduğunu belirterek, "Tabii kolay değil, ABD'ye karşı bu konuda direnmek. Ama Türkiye aslında çok güçlü bir ülkedir. Eğer istenirse Türkiye bu harekâtı önleyebilir" diyen Ecevit, Türkiye'nin katılımı olmadan böyle askeri bir harekâtın başarılı olmasının mümkün olmayacağını dile getirdi. ABD'nin Trabzon ve Sinop limanlarını istediğinin de hatırlatılması üzerine Ecevit, bu taleplerin Irak'la ilgisinin bulunmadığına vurgu yaparak, "Neredeyse artık işgal altında bir ülke duruma sürüklenmekteyiz." dedi. ABD'nin Irak yönetimine 5 yıl süreyle el koyacak olmasının, bu süre içinde askerlerini de Türkiye'de konuşlandırmayı istemesinin sonu gelmeyen başka gelişme ve isteklere de yol açacağının altını çizen Ecevit, "Askerlerin Türkiye'de konuşlandırılması son derece kaygı verici, kabul edilemez istektir. Hükümetin bu konuda kesin tavır alması gerekiyor" dedi.

Yeni bir dünya haritası Türkiye'nin ABD ile birlikte Irak'a müdahalesinin, en az on yılını etkileyeceğini kaydeden Kutan da, ABD'nin isteklerinin sadece Irak'la sınırlı olmadığını, adım adım Ortadoğu'dan Uzakdoğu'ya kadar yeni bir dünya haritası çizmek istediğini vurguladı. Kutan, ABD askerlerinin Türkiye üzerinden transit geçişine değil üslerin kullandırılmasına bile karşı olduklarını belirterek, hükümetin Irak konusunda net ve kararlı tavır almasını istedi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Evrensel'i Takip Et