14 Aralık 2002 22:00

Zorunlu harcamalar giderek artıyor

Zonguldak'ta yaşamını sürdüren 4 kişilik ailenin gıda gideri, kasım ayında yüzde 4.1 oranında arttı. Genel Maden İşçileri Sendikası'nca (GMİS) gerçekleştirilen gıda fiyat araştırmalarının sonucuna göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gerekli gıda harcaması, ekim ayında 362 milyon 312 bin lira iken kasım ayında 377 milyon 200 bin liraya yükseldi. Sendikadan yapılan açıklamada, toplumun büyük kısmını oluşturan dar ve sabit gelirli geniş halk kesimlerinin en büyük derdinin insanca yaşayabilmek olduğu belirtilerek, "Zonguldak'ta bir ailenin çağdaş ve insan onuruna yaraşır düzeyde yaşamını sürdürebilmesi için giyim, yakacak, ulaşım, sağlık, kira, eğitim ve sağlık gibi temel gereksinimler de dikkate alındığında yapması gereken harcama miktarı 1 milyar 36 milyon lira olmuştur" denildi.

İZTO'nun araştırması İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan "1996=100 bazlı" İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi'ne göre ise, bu yıl kasım ayında aylık bazda fiyatlarda yüzde 2.9 oranında artış kaydedildi. Tüketici fiyatları artış oranları, kasım itibariyle, yıllık yüzde 27.9, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 52.1 oldu. Bu yıl ayrıca kasım ayı itibariyle aylık bazda, tarım sektöründe yüzde 1.5 artış, enerji sektöründe yüzde 2.3 artış ve imalat sanayi sektöründe yüzde 2.1'lik artış kaydedildi.

Antalya'da fiyat artışları Antalya'da kasım ayı fiyat artış oranı yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada, seçilmiş ürünlerin kasım ayı ortalama fiyat artışının yüzde 2.4, 11 aylık fiyat artışının yüzde 27.8, 12 aylık artışın da yüzde 34.4 olarak gerçekleştiği belirlendi. Araştırmaya göre, kasım ayında Antalya'da en yüksek fiyat artışı, giyim, gıda ve kültür-eğitim harcamalarında görüldü. Artışta yıllık bazda giyim sektörü yüzde 49.5 ile ilk sırada yer aldı. Antalya'da kasım ayında gıda harcamaları yüzde 3.4, konut yüzde 0.7, ev eşyası yüzde 2.3, giyim harcamaları yüzde 3.7, sağlık ve kişisel bakım harcamaları yüzde 2.4, ulaştırma-haberleşme yüzde 1.6, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları da yüzde 2.8 oranında arttı.

Evrensel'i Takip Et