13 Ekim 2002 21:00

Ecevit'e Kars'ta soğuk duş

Irak'a yönelik Amerikan saldırganlığına örtülü destek veren hükümetin Başbakanı olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, seçim dönemine girilmesiyle birlikte söylemini değiştirdi. Ecevit, "Bizim için gerekli olmayan bir savaş yüzünden, biz de mecburen sürüklenirsek, özellikle genç kuşaklarda çok ağır kayıplar verebiliriz" diye konuştu. Ecevit, partisinin Kars'ta düzenlediği mitingde "Biz savaş istemeyen bir milletiz. Ancak, gerekti mi savaşın en iyisini yaparız. Ama gerekmediği zaman boşu boşuna, hele başkalarının isteğiyle savaşa kalkışmayız" dedi. Ecevit, bu sözler üzerine halkın "Kahrolsun ABD" sloganları eşliinde protestoyla karşılaştı. Halkın tepkisini yatıştırmak isteyen Ecevit, "Hayır, hayır. ABD gerçekten bizim dostumuzdur. Ama her konuda anlaşamayabiliriz" diyerek ortalığı sakinleştirmeye çalıştı. Konuşmasına, olası bir Irak operasyonuyla ilgili değerlendirmeler yaparak devam eden Ecevit, Bağdat yönetiminin Saddam Hüseyin döneminde büyük hatalar yaptığını savunarak, Halepçe'yi işgale kalktığını, İran'a 8 yıl süren bir savaş açtığını, Kuveyt'i işgale kalktığını ve Irak'ın kuşku duyulan bir ülke haline geldiğini anlattı. Ecevit, şöyle devam etti: "Kuveyt savaşından sonra Irak'a bir nizam getirildi. Bunda ABD, batı ülkeleri ve özellikle Türkiye'nin büyük katkıları vardı. Bu şekilde Irak'taki yönetimin eli kolu bağlandı. Bundan sonra çevresine zarar verecek durumu kalmadı. Uygulanan her türlü ambargoya rağmen ABD ve özellikle bugünkü başkan Sayın Bush Irak'a karşı bir askeri hareketı başlatacağını açıkça ilan etmiş durumda. Biz barışçı bir milletiz." Pişkinliğin bu kadarı! Ecevit'in Amerikan yönetiminin ağzıyla konuşması bir kez daha tepkiye yol açtı. Mitinge gelenler hep birlikte "Savaşa hayır" diye slogan attılar. Ancak, Ecevit, bu tepkiler üzerine, "Bravo vatandaşlarım. Umarım ki, bu sizin gür sesiniz okyanus ötelerine kadar ulaşsın" dedi. Ecevit, ABD'nin Irak'a karşı kendi başlarına veya Türkiye'den izinsiz olarak bir askeri harekatta bulunması durumunda Türkiye'nin de istemediği halde bu mücadelenin içine sürüklenebileceğine dikkati çekti. Ecevit, şöyle devam etti: "Biz ABD'nin böyle bir askeri harekattan vazgeçmesi için bu dostumuz ülke nezdinde her türlü girişimde bulunuyoruz. Ona rağmen ABD'nin bu harekatı Türkiye engeli varken kolay gerçekleşemeyecektir. ABD sözümüze itibar edecektir kanısındayım. Biz sizlerin de burada haykırdığı gibi savaş istemeyen bir milletiz. Gerekti mi savaşın en iyisini yaparız. Ama gerekmediği zaman boşu boşuna, hele başkalarının isteğiyle savaşa kalkışmayız. Kuveyt savaşından sonra Türkiye bazı olayların içine istemeden sürüklendi. Biz buna bir daha izin vermek istemiyoruz. Kısacası topraklarımızda kesinlikle savaş istemiyoruz. Türkiye topraklarının bütün dünya için bir barış diyarı olmasını istiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde de savaş istemiyoruz."


BUGÜNE KADAR NE DEMİŞTİ? Başbakan Bülent Ecevit, bugüne kadar Irak'a yönelik Amerikan saldırısı hazırlıkları konusunda net ifadeler kullanmaktan kaçındı. Ancak son bir yıl içinde ABD'li yetkililerle, Türkiye ve ABD'de sayısız kere bir araya gelişinde, ağzından hiçbir zaman "Türkiye savaşa girmeyecektir" sözleri çıkmadı. Ecevit, geçen ocak ayı içinde Bush ve Dick Cheney başta olmak üzere çok sayıda yetkiliyle görüştü. Biri Ecevit, diğeri ise Dışişleri Bakanı İsmail Cem imzasıyla gönderilen mektuplarda ise, Irak yönetiminden "silah denetçilerine kapıların açılması" başta olmak üzere Amerikan isteklerini kabul etmesi öneriliyordu. Cheney'in mart ayındaki ziyareti ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in temmuz ayındaki ziyaretlerinde de Ecevit ve diğer hükümet sözcüleri, açıklamalarında "Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı" açıklamalarını tekar ederken, bir müdahale durumunda Amerika'ya sürekli açık kapı bıraktılar. Geçen ay başında, Ecevit'in Bush tarafından BM Genel Kurulu'nda yapılan konuşması hakkındaki yorumu ise: "Başkan Bush'un Irak'ı, BM ile işbirliğinin gereklerine süratle uymaya çağırması, uluslararası toplumun Irak yönetiminden beklentilerini yansıtmaktadır. Aynen katılıyoruz"oldu.


ECEVİT HER ŞEYİ ANLATTI! Başbakan Ecevit, önceki gece bir televizyon programında yaptığı 'itiraf' niteliğindeki açıklamalarda Kuzey Irak konusunda "daha etkili tavır alınması" gerektiğini savundu. Ecevit, bugüne kadar "bu müdahaleyi yapamamalarını" açıklarken şu ifadeleri kullandı: "ABD coğrafi anlamda çok uzak fakat siyasal anlamda çok yakın bir müttefikiz. Son zamanlarda dillere gelen tabirle stratejik müttefikiyiz. Tam olarak manasını da anlayamadım şimdiye kadar ama bu, hareketlerimizde bizi bazen pek istemediğimiz yollara da sevk edebiliyor." Ecevit, Türkiye'nin savaşa "ister istemez" sürükleneceğini söyledi ve "Genç kuşaklarda çok ağır kayıplar verebiliriz" dedi. Ecevit, "ABD Türkiye'yi savaşa çekebilmek için Kuzey Irak'ı karıştırıyor mu?" sorusuna da, "Bu ihtimaller var tabii" yanıtını verdi. Ecevit, ABD'nin bugün kadar İncirlik üssünden "aşağı yukarı dilediği gibi" yararlandığını belirtti. "Saddam Türkiye'yi vurabilir mi?" sorusunu yanıtlarken de Ecevit, savaşa girme hazırlıkları yürüttüklerini belirtti. Ecevit, ABD'nin bölge politikası hakkında da, "Sırf Saddam'ı yok etme hevesi olamaz diye düşünüyorum. Herhalde Ortadoğu ile ilgili tasavvurları var" diye konuştu.


Savaşta yer almalıyız ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Irak'a yönelik Amerikan saldırısı hazırlıklarına açıkça destek veren ilk hükümet yetkilisi oldu. Yılmaz, "Türkiye, bu harekatın içinde olmak zorundadır" dedi. Yılmaz, "Orada olacak şeyler, içinde olsak da olmasak da bizi etkileyecektir. İçinde olursak olumlu etkiler, olmazsak olumsuz etkiler" diye konuştu. Yılmaz, "Türkiye'nin dışlanacağı bir Irak politikası, AB ve ABD tarafından istenmeyen bir husus" dedi. Kırıkkale'de düzenlenen mitingde konuşan MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Irak'ta Batı işbirlikçisi bir rejim kurulmasına destek verebileceklerini, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması durumunda ise savaş çıkacağı tehdidini savurdu. Bahçeli, "Irak'ın daha iyi yönetime kavuşmasını ve istikrara kavuşmasını destekleriz. Böyle politikalara destek oluruz" ifadeleriyle, Amerikan saldırısı hazırlıklarını onayladı. Kuzey Irak konusunda en sert açıklama BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'ndan geldi. Yazıcoğlu, "Türkiye'nin daha neyi beklendiğini" merak etiğini söyleyerek, bir an önce harekete geçilmesini istedi. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta yaşananlara seyirci kalamayacağını öne süren Yazıcıoğlu, "Türkiye derhal Kerkük ve Musal'a bir koridor açmalı ve Türkmenlerle buluşarak tarihi miraslara sahip çıkmalıdır" dedi. Irak'a olası bir operasyon sırasında başbakan olmak istediğini söyleyen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise hükümetin Irak'ta yaşananlar karşısında "sessiz ve pasif kaldığını" savunarak kışkırtıcı bir konuşma yaptı. Çiller, "Hiçkimse Türkiye'nin gücünü yok zannetmesin, Irak'ta devlet kurup bu ülkeyi parçalamaya kalkmasın. Karşılarında bizi bulurlar bizi... Bu böyle bilinmeli. Bakın, buradan sesleniyorum, ABD'de duysun bunu, diğerleri de duysun" dedi.

Evrensel'i Takip Et