08 Ekim 2002 21:00

Genç Parti'nin gerçek yüzü

Krizin pençesinde işsizlikle kıvranan, IMF'ye öfke duyan kesimleri peşinden sürüklemek için medya desteğiyle tiyatro sahneleyen Genç Parti'nin etkinliğiyle, DEHAP'ın etkinliği çakışınca ortaya ilginç manzaralar çıktı.

Paylaş
Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Menemen ilçesinde de DEHAP seçim bürosu açılışı vardı. Belediye Meydanı'nda bulunan seçim bürosunun açılışı, hemen yanındaki Menemen Belediyesi Düğün ve Nikâh Salonu'ndaki Genç Parti etkinliğiyle çakışınca ortaya çok ilginç görüntüler çıktı. Bir yanda, konuşmaların ana temasını oluşturan ekmek, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, demokrasi sözcükleri, diğer yanda Cem Uzan'ın televizyonlarda yayınlattığı o meşhur konuşmasının bant tekrarı: "Önce ve önce devlet, devlet haline getirilecek. Devlet devlet gibi olacak.. Yetki devlette. Güç devlette..." İki farklı kutup, iki farklı dünya.

DYP'liler imrenerek baktı Milletvekili adaylarını Menemen'in girişinde karşılayan DEHAP'lı emekçiler, buradan konvoy halinde seçim bürosunun bulunduğu yere geldiler. DEHAP konvoyu seçim bürosuna geldiğinde halay çoktan başlamıştı. Kürtçe ve Türkçe halay havalarıyla kadın-erkek yüzlerce emekçi mücadelenin, kardeşliğin ve birlikteliğin coşkusunu halaylarına yansıtıyorlardı. DEHAP seçim bürosuna bitişik konumdaki DYP seçim bürosunun balkona çıkan birkaç kişinin, halaya durmuş, emekçilere imrenerek bakışları gözlerden kaçmadı. Çünkü daha bir gün önce DYP lideri Tansu Çiller yanında koruma ve gazeteci ordusuyla buradan geçmiş, konvoyundaki yüz kişinin dışında dönüp yüzüne bakan olmamıştı. Çiller'in tüm çabaları, kendisine sırtını dönen vatandaşın yüzünü döndürmeye yetmemişti. Şimdi aynı meydanda halaya duran ve sayıları 500'ü bulan coşkulu topluluk ise, konvoy eşliğinde gelen milletvekili adaylarını halaylar, sloganlar, zılgıtlar ve alkışlarla karşılıyorlardı.

2 bin kişiye yemek Coşku ile halaya duran emekçilerin açılışını yaptığı DEHAP bürosunun hemen 20 metre yanında bulunan Menemen Düğün ve Nikah Salonu'ndan, 10. yıl marşı eşliğinde Cem Uzan'ın peltek konuşması duyuluyor3du. Kendi servetini nasıl yarattığına hiç değinmeden yoksul halka yoksulluğunu anımsatan Uzan ve "adamları", düğün salonunun içi gibi dışını da Genç Parti bayrak ve balonlarıyla donatmışlardı. Bu şatafatlı görüntüyü, salonun hemen girişine kurulan masalarda insanlara dağıtılan tavuklu pilav ve ayranlardan arta kalan plastik tabak, bardak kalıntıları birazcık bozsa da, toplantıya insan çekmenin başka yolunu da bulamamışlardı Genç Partililer. İşbirlikçi sermayenin en has adamlarından birisi, sırtından palazlanırken yoksulluğuna yoksulluk kattığı halkın açlığını siyasi emelleri için kullanmakta sakınca görmemişti. Çoluk-çocuk genç-yaşlı vatandaşlardan pek çoğunun, Genç Parti'nin dağıttığı pilav ve ayranları kaşıkladıktan sonra, ellerine tutuşturulan bayrakları bir tarafa fırlatıp, sirki andıran bu yerden bir an önce uzaklaşmak istedikleri her hallerinden anlaşılıyordu. Öyle ki, yaklaşık 2000 kişiye yemek dağıtan Genç Partililerin salon toplantılarına katılanların sayısı 150'yi bile bulmamıştı.

Siyah mercedesli adaylar DEHAP'ın seçim bürosunun açılışında 2. Bölge milletvekili adayı Abdullah Varlı coşkulu kitleye seslenirken, siyah mercedeslerinin içinde Genç Parti'nin adayları da DEHAP'lıları meraklı bakışlarla süzerek yanlarından geçti. Bu adaylardan birisi bulduğu cevheri sonuna kadar değerlendirmek niyetinde olduğu anlaşılan milletvekili adayı, Star gazetesi yazarı Cevher Kantarcı idi. Bir diğer Genç Parti milletvekili adayının yapılan anonstaki ünvanları bile partisinin rengini belli eder nitelikteydi; "Gazeteci, işletmeci, yönetici milletvekili adayı Yüksel Onural". Abdullah Varlı'nın "Çukurova'da elektriği 3 sente mal edip devlete 15 sente satanların halka verecekleri hiçbir şey olamaz" sözleri, yarısı boş düğün salonu nedeniyle moralleri bozulan Genç Parti adaylarının cansız serzenişlerini bastırırken, kulaklarına da gitmiş olacak ki yüzleri daha da bir asıldı.

ÖNCEKİ HABER

DEHAP halkla buluşuyor

SONRAKİ HABER

'DEHAP'ın seçime girmesinin önünde engel yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...