24 Ağustos 2002 21:00

kral midas 9 yıldır kayıp

Friglerin efsanevi kralı Midas'ın 1957 yılında çıkarılan iskeletinden, 1993 yılından bu yana haber yok. Ankara Üniversitesi DTCF'ye teslim edilen iskeletin nerede olduğu hâlâ bilinmiyor.

Paylaş
Anadolu'da yaşayan en eski uygarlıklar arasında yer alan Frigyalıların tarihteki en ünlü kralı olarak bilinen Kral Midas'ın kemikleri 1993 yılından bu yana kayıp. 1950-1973 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rodne S. Young başkanlığındaki bir ekip Gordion'da kazı çalışmaları yaptı. Bu kazı çalışmaları sırasında 1957 yılında tarihi Gordion kentinde yapılan kazılarda 300 metre çapında 50 metre yüksekliğindeki en büyük tümülüs içinde gömülü kişinin kimliği kesin olarak belirlenememekle birlikte, bu mezarın Kral Midas'a ait olduğu kabul edildi. En büyük tümülüsten çıkarılan ve Kral Midas'a ait olduğu kabul edilen iskelet 1957 yılında Prof. Dr. Rodne S.Young tarafından ortaya çıkarıldıktan sonra AÜ Dil Tarih Fakültesi (DTCF) Paleoantropoloji Kürsüsü'ne teslim edildi.

Büyükmeriç iz sürdü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi ve yazar Erol Büyükmeriç, Midas'ı konu alan bir gençlik romanı üzerinde çalışırken, Midas'ın iskeletini aramaya başlamasıyla olay ortaya çıktı. Büyükmeriç, Midas'ın iskeletini bulmak üzere Polatlı'da bulunan Gordion Müzesi ile Ankara'da bulunan Anadolu Uygarlıkları Müzesi'ni gezdi. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne gelen Erol Büyükmeriç, Paleo Antropoloji Bölümü'nde Midas'ın iskeletinin izini sürerken iskeletin kayıp olduğunu belirledi. Sadece kafası var! Günümüzde Antropoloji Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Erksin Güleç, 1993 yılında göreve gelince Paleo Antropolojik envanterlerin çıkarılması için bir çalışma başlattı. Yapılan bu çalışma sırasında Midas'ın iskeletinin olmadığı anlaşıldı. İskeletin kafatasının ise muhafaza edildiği belirlendi. Young'un notları arasında, iskeletin 60 yaşlarında ve 1.59 boylarında bir erkeğe ait olduğu yer alıyor. Prof. Dr. Young iskeleti dönemin kürsü başkanı olan Prof. Dr. Süleyman Şenyürek'e teslim etti. Şenyürek, 1961 yılında uçak kazası sonucu vefat edince iskelet Dr. Enver Yaşar Bostancı tarafından korunmaya alındı. Bu dönemde Kral Midas'ın kafatası İngiltere'ye gönderilerek etlendirme yöntemiyle rekontrüksiyonu yapıldı. Midas'ın etlendirilen kafatası halen Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.

Çabalar sonuçsuz Prof. Dr. Bostancı, emekli olduktan sonra Prof. Dr. Berna Alpagut tarafından teslim alınan Midas'ın vücut iskeleti daha sonra kayboldu. Kafatası Prof. Dr. Erksin Güleç'in bölüm başkanı olmasından sonra Kültür Bakanlığı nezdinde yapılan tüm girişimler sonuçsuz kalırken, Midas'ın vücut iskeletinin bulunması konusunda bir gelişme kaydedilemedi.

ÖNCEKİ HABER

Açlık ve yoksulluk en büyük çevre sorunu

SONRAKİ HABER

Yanık sesli yoksulların umudu
   altın mikrofon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa