10 Mart 2002 22:00

Tuzla Deri'de patron protokolü

Deri-İş Sendikası ile Türkiye Deri Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜDİS) arasında yapılan protokole göre sorunlar artık işyerinde değil, patron sendikasının binasında görüşülecek. Deri-İş yöneticileri protokolü "Toplusözleşmeden doğan sorunların çözülmesi için alınan" bir karar olarak değerlendirirlerken, TÜDİS yöneticileri "gerginliklerin sona ermesi için" böylesi bir protokolü imzaladıklarını dile getiriyorlar. 55 işyerinin olduğu Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde 1100 işçi çalışıyor ve bunların 850'si sendika üyesi. 220 kurulu fabrikası ve 20 bin işçi kapasitesi bulunan Tuzla Deri Sanayi Bölgesi'nde, rakamların aşağıya düşmesinde kriz kadar, patronların sendikanın olmadığı Çorlu, İzmir, Uşak, Gerede, Bursa gibi bölgelere kaçmasının etkisi büyük. Patronlar böylece arıtma tesisi, elektrik, su gibi giderleri azaltmanın yanı sıra sigortasız işçi çalıştırarak maaliyetleri düşürüyorlar. Bu koşulların yaşandığı deri sektöründe Deri-İş Sendikası ile patron sendikası TÜDİS arasında 28 Ocak 2002'de bir anlaşma yapıldı. İşçi ve patron sendikalarının yönetim kurullarının yaptığı anlaşma da, "İşyerlerinde meydana gelen işçi-işveren sorunlarında, sorun mutlak surette işveren sendikasına haber verilecek, sorun işyerinde değil işveren sendikası merkezinde görüşülerek çözüm yolu aranacak" ifadelerine yer veriliyor. Bu toplantıda alınan bir diğer karar ise uyuşmazlıklarla ilgili işçilere verilen yazılı ihtarların bir nüshasının işçi ve işveren sendikasına gönderilmesi. Söz konusu protokol TÜDİS tarafından çoğatılarak fabrikalara yazılı olarak gönderildi.

Sözleşme için! Patronlarla yapılan protokol ile ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, işyerindeki sorunun işyeri temsilcisi ile çözülememesi durmunda bu protokolün geçerli olacağını iddia etti. "Toplusözleşmeyi yapan muhattap işveren sendikası. Toplusözleşme görüşmelerini 70 işveren adına işveren sendikası yapıyor" diyen Kaya, protokolün yanlış anlaşılmaması gerektiğini ileri sürdü. Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya ise bu anlaşmayla patron sendikasının kendilerini muhatap almak zorunda kaldığını savundu. Hasan Sonkaya şunları söyledi: "Biz işçileri temsil ediyorsak işverenleri de işveren sendikası temsil ediyor. İhtar yazılacaksa bize göstereceksiniz anlamına geliyor bu. Protokol değil bu. Sözlü olarak yapıldı. Benim imzam var mı altında?"

Sorun çıkmayacak! İşyerlerinin sendikalarına yakın olduğunu söyleyen TÜDİS Genel Sekreteri Akansel Koç, "İşverenler tarafından iletilen şikayetler var. Sendikacıların fabrikaya gitmesi, sorunlar çıkması ve tatsızlıklar olması nedeniyle oturup görüştük. Problemlerin bize iletilmesi ve bizim sorunu çözmemiz söz konusu. İşçi sendikasının fabrikaya direk gidip değil, toplantıyla işveren sendikasında çözüyoruz. Bu protokolü bunun için imzaladık" dedi. Koç sorunlara şöyle örnek verdi: "TİS ile ilgili bir ihtilaf var. İşverenin iş durumu ve ruh hali nedir? Toplusözleşmede gayet doğal bir talep bile yanlış anlaşılabiliyor. İşçi sendikasının olmayacak taleplerine sert tepki verebiliyor. Örneğin işçi sendikası 'Bunu verir misin?' yerine 'Bunu versene.' diyebiliyor gibi." Şimdiye kadar 3-4 görüşme yapıldığını anlatan Akansel Koç, bu şekilde işçi sendikası ile aralarındaki ilişkinin eskisinden daha iyi olduğunu ifade etti.

Evrensel'i Takip Et