31 Ağustos 2011 09:21

Samanyolu’nun ilk gerçekçi bilgisayar simülasyonu yapıldı

BİLİM insanlarının, Samanyolu gibi sarmal galaksilerin doğuşunu yeniden gözlemleyebilmek için 20 yıldır süren çalışmaları sonuç verdi. İsviçre’deki Zürih Üniversitesi ile ABD’deki California Üniversitesi’nden astrofizikçiler, Samanyolu’nun dünyadaki ilk gerçekçi bilgisayar simü

Samanyolu’nun ilk gerçekçi bilgisayar simülasyonu yapıldı
Paylaş

BİLİM insanlarının, Samanyolu gibi sarmal galaksilerin doğuşunu yeniden gözlemleyebilmek için 20 yıldır süren çalışmaları sonuç verdi. İsviçre’deki Zürih Üniversitesi ile ABD’deki California Üniversitesi’nden astrofizikçiler, Samanyolu’nun dünyadaki ilk gerçekçi bilgisayar simülasyonu ‘Eris’i hazırladı.

Projenin her aşamasında çalışan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü araştırmacısı Javiera Guedes’in açıklamalarına göre, Eris’in yapılabilmesi için NASA’nın en büyük süper bilgisayarı ‘Pleiades’, yaklaşık 9 ay boyunca hiç durmadan hesaplama gerçekleştirdi. Dünyanın en hızlı 7. bilgisayarı olan Pleiades’e İsviçre Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi de destek verdi. Guedes, “Daha önceki çabalar başarısız olmuştu, çünkü hiçbir disk bu büyüklükteki bir veri depolamasını kaldıracak boyutta değildi” dedi.

Simülasyon, ‘Gasoline’ adı verilen bir software platformunda oluşturuldu. Bu sistem sayesinde, 13 milyar yıl boyunca hareket eden galaktik gaz ve karanlık maddeyi sembolize eden 60 milyonu aşkın taneciğin hareketi yüksek çözünürlükte takip edilebildi. Samanyolu içerisindeki milyarlarca yıldızın, milyarlarca yıllık oluşum süreci en akıcı haliyle Eris’te ortaya çıkarıldı.

Gök bilimciler, simülasyon sayesinde evrenle alakalı pek çok soruya yanıt bulabilmeyi umuyor. Araştırma sonuçları, Astrophysical Journal’da yayınlandı. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Zeytinin anavatanı Türkiye zeytin ithal edecek

SONRAKİ HABER

Balıkçılar ‘Vira bismillah’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...