14 Ocak 2002 22:00

Peşkeşe demir atılıyor

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural "devletin liman işletmeciliğini" bitirmekte kararlı olduğunu açıkladı. TCDD'ye bağlı tüm limanları kiralayacak olan Vural, amacın verimlilik olduğunu söyledi.

Paylaş
Peşkeşe demir atılıyorMuzaffer ÖzkurtŞimdiye kadar hükümetin başına geçen partilerin hiçbirinin vazgeçemediği bir rüya devlet limanlarının özelleştirilmesi. Anayasal engellerin bulunması nedeniyle 10 yıldır gündemde tutulan özelleştirme, 1997 yılında Hopa ve Antalya limanlarının 30 yıllığına işletme hakkının devredilmesiyle hayat bulmaya başladı. İşletme haklarının devredilmesi yüzde 200'lere varan kârlılık oranı ile çalışan limanlardan elde edilecek kârın da patronlara peşkeş çekilmesi anlamına geliyor. Devlet limanlarının tümünde sıkı güvenlik, gümrük teşkilatı ve hepsi sigortalı işçiler çalışıyor. Özel iskeleler ve limanlarda ise bunların hiçbiri yok. Bu yüzden de adları sürekli olarak kaçakçılık ve uyuşturucu ile beraber anılıyor. "Beyaz Benzin" operasyonu ile ortaya çıkan isimler arasında patronlar, emniyet müdürleri ve siyasi parti yöneticileri de bulunuyordu. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığında en fazla ismi geçen iskeleler ise İzmit Körfezi'nde devletin desteği ile çalışan özel iskeleler.

Yenisi de aynıEnis Öksüz'ün "boşalttığı" Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna oturan Oktay Vural da kendisinden öncekilerden farklı düşünmediğini geçtiğimiz günlerde "verimliliği artıracağız" iddiası ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)'na bağlı tüm limanların kiralanacağını söyleyeyerek gösterdi. Limanlardan devleti çıkartmak iddiası ile ortaya çıkan Vural özelleştirilecek limanları şöyle sıraladı: İzmir, Mersin, Haydarpaşa, Derince, Samsun. Ancak ilk etapa kiralanması düşünülen limanlar Mersin ve İzmir limanları.IMF'nin ve patronların isteği ile yapılmaya çalışılan özelleştirme çalışmaları iki yöntemle sürdürülüyor. Özelleştirme ile devlete mali katkı sağlanacağı ve bu limanların "verimli olmadığı" propogandası ile. Gerçeklerse bunun tam tersi.

Hopa LimanıDevredilen limanlardan Hopa Limanı bu propogandanın gerçeği yansıtmadığının açık ispatı. Kâr ederken Turgay Ciner'e devredildi, ama devir şartnamesine göre yapılması gereken yatırımlar yapılmadı. Üstelik 145 milyar liralık Ar-Ge Yatırım harcaması gösterildi. Ciner'in Hopa Limanı'nda yaptığı ilk somut iş ise Liman-İş'e üye olan 200 işçinin işine son vermek oldu. 1997'de özelleştirilen liman 1999'da 1 trilyon lira zarar ediyor gösterildi. Bu, sadece bir limanın durumu. Aynı yöntemle özelleştirilen Antalya, Tekirdağ, Rize, Giresun, Ordu ve Sinop limanlarının durumu da aynı. Bu limanlarda devir için gereken taksitler bile ödenmedi.
ÖNCEKİ HABER

'11 Eylül bile tartışılmıyor'

SONRAKİ HABER

Sokaktaki insanla buluşulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...