13 Ocak 2002 22:00

Asansörlerde denetim var!

Türkiye'de ilk kez İzmir'de gerçekleştirilen asansör denetimleri diğer illere de yayılıyor. Elektrik MühendisleriOdası ve Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan denetimler sonrasında, son yıllarda ciddi kazalar yaşanmadı.

Paylaş
Asansörlerde denetim var!Sinan Sarısaltıkİzmir'de Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası, asansörlerle ilgili ortak denetim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Gülşen, Türkiye'de ilk kez İzmir'de asansörlerin denetiminin yapıldığına dikkat çekiyor. "Asansör denetleme çalışmaları ilk kez İzmir'de başladı. 1995 yılında yayınlanan yönetmelik sonrasında belediyeler imzalanan protokolle asansörlerin denetlenmesini Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası'na verdiler. 1996 yılından itibaren ilk kez Karşıyaka Belediyesi'nde başlayan denetimler daha sonra Konak, Bornova, Buca, Gaziemir, Narlıdere, Aliağa, Balçova, Bergama ve Ulukent belediyelerinde devam etti" diyen Gülşen, İzmir'in 10 ilçesinde 2000-2001 döneminde 10 bin 522 asansörün denetlendiğini söyledi.

Yeşil etiketYapılan ilk denetlemelerde asansörlerin yüzde 77'sinin belirlenen kriterlere uygunluk taşıdığını belirten Gülşen, şöyle konuştu: "Bu oran ikinci denetimlerde yüzde 91'e çıktı. Çalışmalarda toplam 100 elektrik ve makine mühendisi görev yaptı. Bazı asansörleri birden fazla denetleyen mühendisler, toplam 22 bin 313 denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde 118 noktada, 18 kritere uygunluk göz önüne alıyor. Kuyu dibindeki nemden tutun da, en üstteki makine dairesindeki topraklama tesisatına ve paraşüt sistemine kadar her şey denetleniyor. Denetimler sonrasında kırmızı, mavi ve yeşil etiketler yapıştırıyorlar. Yeşil etiket asansörde hiçbir sorunun olmadığı anlamına geliyor". İzmir'de başlayan denetim uygulamalarının Türkiye'nin dört bir yanına yaymaya çalıştıklarını anlatan Gülşen, "Asansör denetimlerinin uygulaması konusunda diğer iller de bizlerden bilgi istiyorlar. Şu anda Manisa, Aydın, Eskişehir, Diyarbakır illerinden gelen talepler üzerine eğitmen arkadaşlarımızı bu illere gönderdik. Bu çalışmaları Türkiye'nin her tarafına yaymayı amaçlıyoruz. Bizim denetimlerimiz sonrasında hemen hemen İzmir'de ciddi bir asansör kazası yaşanmamıştır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi eyleme hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Yıkımlar devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...