13 Ocak 2002 22:00

Ecevit ABD'ye uçuyor

Başbakan Ecevit, 18 Ocak'a kadar sürecek ABD ziyaretine bugün başlıyor. Ecevit'in ziyaret gündemi Irak'a muhtemel saldırıdan ekonomi programı ve Kıbrıs sorununa kadar geniş bir yelpazede.

Paylaş
Ecevit ABD'ye uçuyorBaşbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush'un resmi çağrısı üzerine bu ülkeye hareket ediyor. Ecevit'in 14-18 Ocak tarihleri arasında gerçekleştireceği ziyarete aralarında bakanlar, milletvekilleri, diplomatlar ve işadamlarından oluşan 206 kişilik bir topluluk da katılıyor. Ecevit ve beraberindekileri götürecek olan THY uçağı, bugün saat 11.00'de Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan ABD'ye hareket edecek. Ritz Carlton Oteli'nde konaklayacak olan Ecevit, yarın temaslarına Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'u, devlet konukevi Blair House'ta kabul ederek başlayacak. Amerikan-Türk Konseyi (ATC) üyelerini kabulünden sonra ATC, ABD Ticaret Odaları ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) düzenlediği öğle yemeğine katılacak olan Başbakan Ecevit, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Büyükelçi Marc Grossman'ı kabul edecek. Ecevit, daha sonra IMF Başkanı Horst Köhler ile bir araya gelecek.Ecevit, 16 Ocak Çarşamba günü ise ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüşecek. Afganistan'a "barış gücü" adı altında Türkiye'den gönderilecek askerler ve Irak'a muhtemel bir saldırı konularının esas olarak bu görüşmede ele alınması bekleniyor. Ecevit, ABD Dışişleri Bakan Vekili Richard Armitage'ı kabul edecek ve daha sonra Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush ile bir araya gelecek. Ecevit, gezisinin en önemli bölümünü oluşturan Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill'ı da Blair House'ta kabul edecek. 17 Ocak Perşembe günü Musevi kuruluşları temsilcileri ve ABD kongresindeki Türk dostluk grubu üyelerini kabul edecek olan Başbakan'ın, Ulusal Basın Klübü'nde yabancı basının sorularını yanıtlaması ve daha sonra ABD Ticaret Bakanı Don Evans'ı Ritz Carlton'da kabul etmesi planlanıyor.Başbakan Ecevit, 18 Ocak tarihinde ise New York'a geçecek. Dünya Ticaret Merkezi enkazına, 11 Eylül'deki saldırıda ölenlerin anısına çelenk koyacak olan Ecevit, aynı gün Türkiye'ye hareket edecek.Ecevit'e ABD ziyaretinde, eşi Rahşan Ecevit, Devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Enerji Bakanı Zeki Çakan ile askeri kanattan Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Reşat Turgut eşlik ediyor. Geziye ayrıca, dışişleri bürokratlarıyla, aralarında Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da bulunduğu geniş bir bürokratlar topluluğu da katılıyor. Milletvekilleri, 100'e yakın işadamı ve 40 civarında gazeteciyle birlikte, ABD'ye giden heyetin 206 kişiye ulaşacağı belirtiliyor.

Gündem yoğunBaşbakan Bülent Ecevit'in, ABD ziyareti sırasında, terörizme karşı işbirliği, Afganistan, Irak, Avrupa ordusu, Kıbrıs, Bakü-Ceyhan boru hattı ve ekonomik ilişkilerin ele alınması öngörülüyor. Irak'a yönelik askeri bir operasyona ilişkin olarak ise Türkiye'nin, "saldırıya değil ama Irak'ın bölünmesine" karşı kaygılarını iletmesi bekleniyor. Ecevit'in Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile görüşeceği 16 Ocak'ta, Kıbrıslı liderler Rauf Denktaş ve Glafkos Klerides de görüşme masasına oturacak. Geçen ay Kıbrıs için özel bir diplomasi planını yürürlüğe soktuğunu ilan eden ABD de, adada bir "AB çözümünden" tedirginlik duyuyor. Başbakan Ecevit'in ziyaretinde, Türkiye'nin veto tehdidi sayesinde NATO'ya bağımlılığı süren Avrupa ordusu konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Bakü-Ceyhan boru hattı konusunda ABD'nin projeye desteğini yinelenmesi bekleniyor. Ecevit'in tekstil kotalarının yükseltilmesi, FMS kredi borç faizlerinin silinmesi veya düşürülmesi, silah satışlarında Kongre'den zorluk çıkarılmaması, Türkiye'den ABD'ye yapılan ihracat ile ABD firmalarının Türkiye'ye yönelik yatırımlarının artırılması talebinde bulunulacak. Türkiye heyeti, IMF aracılığıyla sağlanan kaynaklar başta olmak üzere, "ABD'nin Türkiye'ye sağladığı yardımdan duydukları memnuniyeti" ifade edecek.
ÖNCEKİ HABER

Ahmed Arif'e OHAL yasağı

SONRAKİ HABER

'Emek ve demokrasi güçleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...