20 Aralık 2001 22:00

Nüfusla birlikte uçurum da büyüyor!

Dünya nüfusu her geçen gün artarken; yoksul ülkelerin dünya kaynaklarına ulaşma şansı ve yoksul insanların beslenme olanakları giderek azalıyor. Nüfusun artışı; eşitsizliği ve adaletsizliği daha da büyütüyor, yoksulluğu yaygınlaştırıyor.

Paylaş
Nüfusla birlikte uçurum da büyüyor!"Dünya Nüfusuna Dikkat Haftası" bugün başlıyor. Haftanın bu yılki teması "Nüfus Artışı ve Kentlerin Geleceği" olarak belirlendi. Her geçen gün artan nüfus ile birlikte, gelir dağılımındaki ve ihtiyaçlara ulaşmadaki adaletsizlik de büyüyor.Dünya nüfusu bugün 6 milyarı geçti. Yılda ortalama 80 milyon artış kaydeden dünya nüfusunun büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde bulunuyor. Nüfus artışının yarısı kentlerde yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 20'si dünyanın yüzde 75'lik alanını işgal ediyor ve dünya kaynaklarının yüzde 75'ini tüketiyor. 2010 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin kentler yaşayacağı tahmin ediliyor.

Çoğunluk yoksulGelişmekte olan ülkelerde yaşayan kent halkının yarısından fazlası günde 2 dolardan daha düşük gelir düzeyinde yaşıyor. 2025 yılı itibariyle gelişmekte olan ülkelerdeki her 10 çocuktan altısının kentlerde ve bunların yarısından fazlasının ise mutlak yoksulluk koşullarında yaşayacağı öngörülüyor.Dünyaya her 20 dakikada 3 bin 500 yeni bebek gelirken, bir ve birden fazla bitki ya da hayvan türü de yok oluyor. Halen yaklaşık 1.5 milyar insan yeterince sağlıklı içme suyundan yoksun. önümüzdeki 25 yıl içinde dünya nüfusunun üçte ikisi mutlak susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya.

Sessiz, ama ciddi sorunDünya Nüfusuna Dikkat Haftası Genel Koordinatörü Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TURÇEK) Yönetim Kurulu Gül Göktepe, nüfus artışının tüm dünyanın, özellikle Türkiye dahil tüm gelişmekte olan ülkelerin en sessiz ancak en ciddi sorunu durumunda olduğunu söyledi.Her yıl, merkezi Washington'da olan Nüfus Enstitüsü'nce koordine edilen "Dünya Nüfusuna Dikkat Haftası" etkinliklerinin gündeme getirildiğini anlatan Göktepe, şöyle konuştu: "Bir hatırlatma ve uyarı haftası olarak öngörülen Dünya Nüfusuna Dikkat Haftası, özellikle bilimsel verilere ve mevcut istatistiklere dayanarak, dünya çapında kaydedilmekte olan nüfus artışının getirdiği çevresel, sosyo-ekonomik ve politik gerçeklere kamuoyunun ve yöneticilerin dikkatlerinin çekilmesi ve bu konuda yapılması gereken acil ulusal ve uluslararası eylemlerin gündeme getirebilmesi amacıyla düzenlenmektedir."Göktepe'nin verdiği bilgiye göre, Dünya Nüfusuna Dikkat Haftası etkinlikleri İstanbul Çevre Konseyi tarafından yapılacak basın açıklamasıyla başlayacak ve çeşitli panel ve toplantılarla sürecek.
ÖNCEKİ HABER

Göstermelik komisyon devre dışı

SONRAKİ HABER

Devlet başkanı da kaçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa