29 Ağustos 2011 11:28

MKM 20. yıl kutlamasına hazır

İsmail Afacan

MKM’NİN YETİŞTİRDİĞİ SANATÇILAR SAHNEDE

Mezopotamya Kültür Merkezinin  1991 yılında başlayan kültür sanat yolculuğu 20. yılını geride bırakıyor.  MKM, Musa Anter, İsmail Beşikçi, Feqi Hüseyin Sağnıç, Hogir ve birçok sanatçının öncülüğünde kuruldu. Dili ve kültürü yok sayılan bir halkın kültür sanat yolculuğunu anlatıyor MKM. Dili yasaklanmış, kültürü yok sayılmış halkın, edebiyatını yaparak, tiyatrosunu oynayarak, türkülerini söyleyerek mücadeleye katılmış. MKM aynı zamanda kültür sanat endüstrisine karşı bağımsız bir kültür sanat hattı oluşturma iddiasıyla kuruldu. Müzik, sinema, tiyatro gruplarıyla birçok sanatçı yetiştirdi. Bu uğurda birçok bedel de ödedi.

20 yılı geride bırakan, Kürt halkının sanatını haykırmaya devam eden Mezopotamya Kültür Merkezi 20. yılını büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

MKM 20. kuruluş yıldönümünü büyük bir konserle 3 Eylül Cumartesi günü Yedikule Zindanlarında kutlayacak. Yedikule Zindanı’nda özgürlük türküleri yankılanacak. Kürtçe, Türkçe ve Lazca ezgiler kardeşlik duygularını perçinleyecek. Konserde  ağırlıklı olarak 20 yıllık süreçte MKM’de yetişen sanatçılar sahne alıyor. Programın sunumunu Yıldız Gültekin ve Kemal Ulusoy yapacak. Koma Çiya, Agirê Jiyan, Koma Azad, Koma Gûlên Xerzan, Diwana Dengbêjan, Koma Asmîn, Harun Ataman, Koma Serhildan’nın yanı sıra Bandista ve Laz müziğinin temsilcilerinden Niyazi Koyuncu da sahne alacaklar arasında. Konserde BDP Milletvekili Selahattin Demirtaş da bir konuşma yapacak.

Mezopotamya Kültür Merkezinin tiyatro, müzik, sinema birimlerinin konser hazırlıkları devam ediyor. Konserin daha güçlü geçmesi için MKM; reji, afiş ve tasarım, bilet ve tanıtım, basın yayım  komisyonları kurmuş. Herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için hummalı bir çalışmanın içine girmişler. MKM Sinema Biriminden Fırat Yavuz, “Biz mücadelemizi sadece kendi kültür sanatımızla değil; Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan halkların kültür ve sanatıyla birlikte büyütmek istiyoruz” diyor. MKM tiyatro biriminden Serhad Ertuna ise “MKM’yle birlikte Kürt kültür, sanat rönesansını yaşadı” dedi. Konser için 20 bin bilet basılmış ve dağıtılmış durumda. Kitlesel ve coşkulu bir konser olacağı hissediliyor. Bilet dağıtımlarını sahne alacak sanatçılar da yapıyor. Eski ve yeni MKM üyeleri 20. yıl kutlaması için kenetlenmiş durumda.

DİĞER ANADOLU HALKLARININ KÜLTÜRLERİYLE BULUŞMAK İSTİYORUZ

“Savaşın hızlandığı dönemde kültürümüzün sanatla direnişi açısından çok önemli. Önümüzdeki sürecin MKM ve Kürt halkı açısından farklı olacağını düşünüyorum” diyen MKM Sinema biriminden Fırat Yavuz yaptıkları çalışmaları gazetemize değerlendirdi.

Yavuz büyük kutlama için rejide yer almanın yanı sıra daha çok slayt, sinevizyon gibi görevler almış. Yavuz ve sinema birimindeki diğer arkadaşları MKM’nin 20 yılını anlatan bir sinevizyon hazırlamışlar. Konserin amacının, “Büyüyen savaşa kültür sanat alanından cevap vermek ve kurumsal çalışmaları yeniden büyütmek. Yeni yirmi yıllara daha da büyüyerek ilerlemek” olduğunu söyleyen Fırat Yavuz, “Biz mücadelemizi sadece Kürt kültürüyle değil; Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan bütün halkların kültürleriyle birlikte büyütmek istiyoruz”. ‘95 yılında kurulan sinema birimi özerk bir yapı olarak çalışmalarını sürdürüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


KÜRT KÜLTÜR SANATI MKM İLE RÖNESANSINI YAŞADI

MKM Tiyatro biriminden Serhad Ertuna ise müzik ağırlıklı bir konser olduğu için tiyatro birimi olarak organizasyonda yer alamadıklarını söylüyor. Oysa tiyatronun MKM’nin ana damarlarından birini oluşturduğunu biliyoruz. Ertuna “Kürt sanatından hiç söz edilmezken Kürt kültür sanatının MKM’de rönesansını yaşadığını, MKM’nin büyük açılımlar yarattığı alanlardan birinin de tiyatro olduğunu aktarıyor. Ertuna, “Kürt Tiyatrosundan hiç bahsedilmiyordu. Zaten Kürtlerde tiyatro yerini yeterince bulamamış ve sistematik bir işleyişten yoksundu. MKM, Kürt halkının tiyatroyla buluşmasında çok önemli bir rol oynadı”. MKM nin 20. yılında farklı boyutlara geldiğini aktaran Ertuna, “Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) kısa oyunlarla başladıktan sonra 30 ila 40 arası oyun çıkardığını, Kürt tiyatrosuna oyuncular kazandırdığını hatırlatıyor. Sanatı halkla birlikte yaptıklarını vurgulayan Serhad Ertuna, “Kültürümüzün aktif taşıyıcısı halkımızdır” diyor.

Evrensel'i Takip Et