29 Temmuz 2001 21:00

Türkiye belgeleri CIA kasasında saklı

ABD yasaları uyarınca gizlilik kaydı düşen bazı resmi belgelerin kamuoyuna açıklanması, CIA tarafından engellendi.

Paylaş
Türkiye belgeleri CIA kasasında saklıABD'de gizlilik derecesi düşürülen 1964-68 yıllarına ait bazı gizli belgelerin kamuoyuna sunulması, CIA tarafından engellendi. George Bush yönetiminin devreye girerek "kasalara kilitlediği" gizli belgeler arasında; Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs ile ilgili istihbarat raporları ve yazışmalar da bulunuyor.

Neler var neler...Türkiye'yi ilgilendiren gizli belgelerin, geniş bir "belgeler paketi"nin bir parçası olduğu öğrenildi. Birçoğu Dışişleri Bakanlığı'na ait olan belgeler arasında Endonezya, Malezya ve Filipinler ile ilgili olanlar da bulunuyor.

Küçük bir hataBütün bu paketin gizlilik kaydının 1998 ve 1999'da düştüğü, ancak CIA ve Bush yönetiminin bunların yayınına engel olduğu açıklandı. Ancak paketin gizliliğinin korunması o kadar kolay olmadı. George Washington Üniversitesi yetkililerince yapılan açıklamada, yasağa rağmen, resmi makamların yanlışlıkla belgelerden birisini üniversiteye gönderdiklerini kaydettiler. Derhal internete aktarılan bu belge, Endonezya ile ilgili. Belgede, 1960'lı yıllarda Endonezya'da ABD tarafından kurulan Suharto diktatörlüğünün marifetlerine yer veriliyor.Belgeye göre, dönemin en büyük ilerici güçlerinden olan Endonezya Komünist Partisi'nin diktatörlük tarafından kanlı tasfiyesi sırasında, ABD, Cakarta Büyükelçiliği'nin verdiği isim listesinden faydalandı.

ABD'nin ölüm listesiCIA'nın engelleme girişimlerine karşın yayınlanan bu belgenin, tasfiye konusunda yeni ve önemli bilgiler sunduğunu belirten üniversite yetkilileri, belgelerde dönemin ABD Büyükelçisi Marshall Green'in 10 Ağustos 1966'da Washington'a geçtiği bir bildirgeden bahsedildiğini kaydettiler.Bu belgeye göre, Büyükelçi Green, "Endonezya Komünist Partisi yöneticileri hakkında temel bilgilerden yoksun görünen Endonezya güvenlik servislerinin, Amerikan Büyükelçiliği tarafından sağlanan, komünist yöneticilerin isimlerinin bulunduğu listeyi kullandıklarını" belirtiyor. Belgelerde ayrıca, "Green'in, 2 Aralık 1965'te Komünist Parti'yi bastıracak hareketin finansmanı için 50 milyon rupi harcanmasını önerdiği" ifade ediliyor. Söz konusu belge, "www.gwu.edu/~nsarchiv" adresinde yayımlandı. Endonezya Komünist Partisi'nin CIA tarafından yönetilen kanlı bir operasyonla tasfiye edildiği biliniyordu. Ancak bugüne dek, konuyla ilgili resmi bir belge ortaya çıkmamıştı.Suharto diktatörlüğünün ilk yıllarına denk düşen tasfiye sırasında bir milyona yakın komünist işçi ve aydın öldürüldü.
ÖNCEKİ HABER

IMF'nin papazları

SONRAKİ HABER

Tunceli'de protestolar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa