25 Şubat 2001 22:00
Kral Midas'ın laneti

Özer Akdemir
Antik Sardes kenti; ünlü Kral Yolu'nun başladığı; parayı ilk bulan ve Lidya uygarlığına başkentlik yapan bir kent. Şimdilerde, Manisa'nın Salihli ilçesi yakınlarında.
Gediz ve Küçük Menderes Vadisi'ni de içine alan bölgede ortaya çıkan Lidya Uygarlığı, Kral Gides'le en görkemli dönemlerini yaşamış, tarih sayfalarında zenginliğin ve kültürel etkinliğin doruğa ulaştığı bir uygarlık olarak yerini almıştır.
Yunan Mitolojisi'nde eşek kulaklarının yanında dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle de ünlenen Frigya Kralı Midas'ın, "altının belası'ndan suyunda ellerini yıkayarak kurtulduğu Paktolos (Sart) Deresi, bugün bile Antik Sardes Kenti kalıntılarının yanından akmaya ve altın tozlarını taşımaya devam ediyor.
Her şey Sart'ta başladı
"Her şey ilk kez Sart'ta başladı" sözünün söylendiği, dünyanın en zengin kenti olarak ünlenen Antik Sardes Kenti'nin bugün ayakta kalan harabeleri arasında bina ve tapınakların yanında Lidya dönemine ait altın arıtma atölyeleri de bulunuyor. Dünya Uygarlığı'nda çok önemli bir yere sahip olan, birçok mitolojik söylenceye konu olmuş Antik Sart Harabeleri, Kral Midas'ın lanetini doğrularcasına altın belasıyla uğraşıyor bugünlerde.
Harabelere ve ünlü Artemis Tapınağı'na kuş uçuşu 500 metre uzakta Pomza ve K-Madencilik adlı şirketler tarafından yapılmak istenen altın madenciliği, Antik Kentin yanı sıra, yöredeki tarım arazilerini bölgede bulunan termal su kaynaklarını ve insan yaşamını da tehdit edecek bir girişim olarak kendini gösteriyor.
Bergama köylüsünün siyanürle altın çıkarmak isteyen Eurogold Şirketi'ne karşı yıllardır sürdürdükleri mücadelele sonucu oluşan kamuoyunu önleyebilmek için "Biz siyanür değil su ile altın çıkaracağız" söylemiyle, yöre insanlarını kandırmak isteyen şirket yöneticilerine, Salihli Belediye Başkanı'nın yanı sıra yöre halkı, kuruluşlar ve bilim çevreleri de tepki gösteriyorlar.
Arsenik suya karışacak
Şirketlerin suyla altın çıkarma söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, üstelik yörede zaten az olan su kaynaklarının kullanılmasıyla kayaların içindeki arsenik kimyasalının suya ve toprağa karışacağını belirten çevreler, bunun ölümcül etkilerinin daha önce benzer bir olay yaşanan Kütahya'nın Dulkadir ilçesinde görüldüğünü belirtiyorlar.
Evrensel'i Takip Et