13 Ocak 2001 22:00

Ramazanoğulları hortladı!

Pozantı'ya bağlı 6 köyde yıllardır yaşayanlar, 650 yıl önce kurulan Ramazanoğulları Beyliği'nin mirasçılarının açtığı dava ile karşı karşıya.

Paylaş

Ramazanoğulları hortladı!
Adana'nın Pozantı ilçesine bağlı 6 köyün, yüzyıllardır kullandığı arazi üzerinde Ramazanzade Vakfı'nın hak iddia etmesi köylüleri çileden çıkardı. Çukurova'da kurulan Ramazanoğulları Beyliği'nden kalan Ramazanzade Vakfı'nın 132 mirasçısı yayla bölgesi olan Adana'daki 6 köyde hak sahibi oldukları iddiasında bulunuyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 1700 köylü hakkında dava açtı. Bu duruma hayli öfkeli olan köy halkı geçtiğimiz günlerde protesto gösterisi düzenledi.
1000 köylü eylem yaptı
Fındıklı köyünde toplanan yaklaşık 1000 köylü "Vakıf içinde mafya", "Adalet mülkün temeli ise adalet istiyoruz", "Fetva ile yönetilmek istemiyoruz", "Cumhuriyet bize sahip çık" şeklinde dövizler açıp sloganlar attılar. Köylülerin taleplerini dile getirdiği bu eylemde jandarma da yoğun güvenlik önlemi almıştı. Köylüler, "500 yıldır bu topraklar bizim. Siz nereden çıktınız? Mirasçıların şimdi mi akılları başlarına geldi? Bu araziler üzerinde bizden başka kimse hak iddia edemez" diyor.
Köylülerin toprakları üzerinde hak iddia eden Ramazanzade Vakfı'nın tarihi ise şöyle: Ramazanzade Vakfı 650 yıl önce kurulan Ramazanoğulları Beyliği'nden kalma. Oğuz boyundan
Üçoklar'a mensup Yüreğir Aşireti'nin kurduğu Ramazanoğulları Beyliği, 1352'de kurulup, 1338'den itibaren Çukurova'yı yurt edindi. Beyliğin kurucusu Şehabettin Ahmet Bey, sınırlarını Fırat nehrine kadar genişletti. Mısır Memlûkları'na bağlıyken, 1516'da Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim'e Adana'nın anahtarı sunuldu. Çukurova ve Adana böylece Osmanlı'nın yönetimine geçti. 1608'de içişlerinde bağımsız bir beylikken, Bey Pir Mansur kendi isteği ile idareyi bıraktı ve Osmanlı'nın eyaleti haline geldi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümettekilerin çocukları yok mu?

SONRAKİ HABER

Orta Amerika'da deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...