05 Ocak 2001 22:00

Cezaevlerinde ağır tecrit koşulları

31 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan "Hayata dönüş operasyonu" kapsamında, Edirne F Tipi Cezaevi'ne getirilen tutuklu ve hükümlülerin ağır tecrit koşulları altında tutuldukları belirtiliyor.

Paylaş
Cezaevlerinde ağır tecrit koşulları
31 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan "Hayata dönüş operasyonu" kapsamında, Bayrampaşa, Bursa ve Çanakkale E Tipi cezaevlerinden Edirne F Tipi Cezaevi'ne getirilen tutuklu ve hükümlülerin ağır tecrit koşulları altında tutuldukları belirtiliyor. Televizyon, istedikleri gazete ve dergileri takip edemeyen tutuklular, tek ve üç kişilik hücrelerde tutuldukları için birbirlerini de göremiyorlar.
Şadi Özpolat ile Ercan Kartal'ın tek kişilik hücrelerde tutulduğu öğrenilirken, 10-15 dakikayla sınırlı görüşlerin çok sıkı bir denetim altında tutulduğu, zaman zaman konuşmalara müdahale edildiği ifade ediliyor. Cezaevi yetkililerinin verdiği bilgilere göre ise, radyo yayını devam ediyor ancak televizyon izleme olanağı bulunmuyor. Bugüne kadar 2 kişi Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'ya göre tahliye edildi. Tutuklu ve hükümlülerden 99'u ölümü orucu, 92'si de süresiz açlık grevi yapıyor.
Bu arada Devrimci Sol davası tutukluları adına açıklama yapan Veli Kılıç, 10 Aralık 2000 tarihinde başladıkları süresiz açlık grevini 25. gününden itibaren ölüm orucuna dönüştürdüklerini belirtti. Süleyman Gülbahar ile Abidin Gül'ün 1. ölüm orucu ekibinde yer aldığını ifade eden Kılıç, diğer Devrimci Sol davası tutuklularının da süresiz açlık grevini sürdüreceğini kaydetti.
Ümraniye'de görüş çilesi
Ümraniye Cezaevi'nde ise salı günü yapılması gereken görüş, tadilat bahanesiyle düne alındı. Yakınlarıyla görüşebilmek için dün sabah erken saatlerinden itibaren cezaevi önünde beklemeye başlayan aileler, kapıda bekletilmelerine ve içeri alınmamalarına tepki gösterdiler. Aileler, gazetemize yaptıkları açıklamada, askerler tarafından dövüldüklerini, kapıda uzun süre gerginlik yaşandığını kaydettiler. Aileler, daha önceki görüşlerde de bazı tutukluların görüşe getirilmediğini söyleyerek, bu tutukluların akıbetlerinin açıklanmasını istediler.
Kamuoyu beklenti içinde
Bu arada, Bursa Barosu Başkanı Ramazan Hoça, kamuoyunun, yetkililerin cezaevleri konusunda topluma verdiği sözün tutulmasını beklediği uyarısında bulundu. Hoça, düzenlediği basın toplantısında, F tipi cezaevleri projesinin, "Hayata dönüş operasyonu" ve nakillerle yeni bir boyut kazandığını söyledi. İdarenin, müdahale öncesi barolar, tabip odaları ve diğer sivil toplum örgütlerinin insani yaklaşımına duyarlı davrandığı izlenimi verdiğini anlatan Hoça, ancak müdahaleyle birlikte yöneticilerin kabuğuna çekildiğini ve gizliliği tercih eder hale geldiklerini kaydetti. Ölü ve yaralı sayısı hakkında hükümlü yakınları ile bakanlık yetkilileri arasındaki çelişkilerin giderilmediğine dikkat çekan Hoça, kamuoyunun, yetkililerin topluma verdiği sözü tutmasını, infaz hakimliği kanun tasarısı ile hükümlü ve tutuklular hakkında uygulanan infaz ve tutukluluk işlemlerine yönelik izleme kurullarının oluşturulmasını ve diğer iyileştirmelerin bir an önce gerçekleşmesini beklediğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Sonunda ATO başkanı isyan etti

SONRAKİ HABER

Hükümete altın brifingi yasadışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...