03 Ocak 2001 22:00

Kemal Özer'in bütün şiirleri

Kemal Özer'in bütün şiirleri iki cilt biçiminde yayımlandı: XX. Yüzyıldan Duvar Kabartmaları. Birinci cilt 1959-1981, ikinci cilt 1983-1999 yıllarındaki kitaplarını kapsıyor.

Paylaş
Kemal Özer'in bütün şiirleri
Sennur Sezer
Kemal Özer'in bütün şiirleri iki cilt biçiminde yayımlandı: XX. Yüzyıldan Duvar Kabartmaları. Birinci cilt 1959-1981, ikinci cilt 1983-1999 yıllarındaki kitaplarını kapsıyor. Şiir serüveni kırkbeş yılı aşan Kemal Özer, üretken çalışkan bir ozan. 2000 yılını Bütün Şiirleri yanında, Bendeki Görüntüler, Şiiri Sorgulayan Yazılar, Güneş Arkasına Baktı ve 45. Sanat Yılında kitaplarını yayınladı. Bütün bu kitaplar, Yordam Kitapları İstanbul Evleri 27/1 34590 Bahçelievler-İstanbul adresinden istenebilir. İletişim için: 0212-502 16 90 numaralı faks ve telefonu da kullanabilirsiniz.
Kemal Özer'i bir yazımda "şiiri yaşamın hizmetine koşmak için kendini dönüştüren şair" diye tanımlamıştım. Bugün de onun şiirini ve kişiliğini daha iyi anlatacak bir tanım bulamıyorum. Şiirlerindeki en önemli özellik, "yaşamı irdelemekte marksist yöntem kullanışı"dır. Ustalığıyla teorinin kurgusundan yaşamın sıcaklığına ulaşmayı başaran Kemal Özer, XX.Yüzyıldan Duvar Kabartmaları'nda ardımızda bıraktığımız yüzyıldan değiştirmek istediği görüntüleri, sürmesi gereken görüntülerle birlikte yansıtıyor bize. Bunlar doğduğu topraklardan ayrılmak zorunda kalan bir çocuğun sorusuyla belleğimize kazılıyor: "Bana öyle demedin mi / sınırı geçince ne korku ne gözyaşı / bana öyle demedin mi / yalnız gerekli olanı alırız yanımıza / bana öyle demedin mi, geçince sınırı / üzülüp durmayacak artık yüreğin / / Neden hâlâ üzülüyorum / sınırı geçmedik mi anne?" Oğulları öldürülen Analar'dan Göçe Zorlananlar'a yüzyılın utançlarının yanında anılacak görüntüler, kuşkusuz örgütlenmenin, birlikte olmanın önemini kavramanın ve direnmenin şiirleri: "Alkışlar, yürüyoruz alkışlarla yürüyoruz / suskunluğa yenilmemiş ellerin çığlığıyla / her avuçta bir kanat, konup kalkan bir kanat / -çözülmesi bir düğümün, boşalması bir zincirin- / yürüyoruz sokakları çarparak sokaklara / çarparak çınlatarak alanlarını kentlerin".
Kemal Özer'in şiirleri, onun şiir tanımına uyuyor: "Şiiri bir duvar kabartması olarak düşündüm hep. Eksik bırakılmaya boyun eğmeyen, bir dize değil bir sözcük bile yerinden oynatılsa aksadığını hemen açığa vuran".
Bence bu Duvar Kabartmaları'nı onun öteki kitaplarıyla birlikte görmelisiniz. Yaşadığımız günleri gereğince kavramak için.
ÖNCEKİ HABER

İHD susturulmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Cunta zihniyetine suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...