28 Haziran 2000 21:00

ESK neden toplandı?

Ekonomik Sosyal Konsey (ESK), yedi ayı aşkın bir süre önce Emek Platformu'nun kurulmasıyla dağılmıştı. Ancak, SASA ve ardından Gaziantep Belediyesi grevlerinin...

Paylaş
ESK neden toplandı?
Şengül Karadağ
Ekonomik Sosyal Konsey (ESK), yedi ayı aşkın bir süre önce Emek Platformu'nun kurulmasıyla dağılmıştı. Ancak, SASA ve ardından Gaziantep Belediyesi grevlerinin IMF direktifi olan ücret artışı dayatmalarını aşarak sonuçlanması üzerine, acil olarak toplanması talebiyle yeniden gündeme getirildi.
Belediyelerde birer birer grev kararlarının alındığı, metal ve tekstil grup sözleşmelerinin başlayacağı, çiftçi mitinglerinin yapılacağı, sağlık ve enerji alanındaki çalışanların tüm saldırılara karşın kararlılıkla mücadele ettiği bir dönemde ESK'in yeniden toplanması oldukça 'anlamlı.' Özellikle de Türk-İş ve Hak-İş yöneticileri ile çiftçi ve esnaf örgütlerinin de ESK'in içinde yer aldığı düşünülürse.
Tıpkı özelleştirmeler, asgari ücret ve memur maaşlarındaki artış, tarım ürünleri için belirlenen taban fiyatlar ve toplusözleşmelerdeki ücret artışlarına müdahale konularında olduğu gibi ESK'in yeniden toplanması da IMF'nin önerisi. Bu açıdan Ecevit'in sürekli söyleyip durduğu 'uzlaşma', aslında işçi ve emekçilerin haklarının gasp edilmesinde, kazanılmış hakların pazarlığında bir 'uzlaşma'yı ifade ediyor.
Çünkü Ecevit'in uzlaşılmasını istediği konu hükümetin 'enflasyonla mücadele' adı altında yürüttüğü 2000 yılı programı.
Hükümete tam destek ne demek?
Nitekim önceki gün yapılan toplantıdan "hükümete ve ekonomik istikrar programına tam destek" kararı çıktı. Toplantıya katılan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'ya sormak gerekir: Memur maaşlarının sefalet düzeyiyle sınırlanmasını mı destekliyorsunuz? Üreticilerin ürünlerinin ambarlarda çürümesini ve icra batağında yok olmalarını mı destekliyorsunuz?
Toplusözleşmelerde yüzde 0-25 ücret zammı dayatmasını mı destekliyorsunuz? Ülkemizin yeraltı ve yerüstü tüm değerlerinin sermayeye peşkeş çekilmesini mi destekliyorsunuz? Kazanılmış hakların gaspını mı destekliyorsunuz?
Çünkü TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun her fırsatta ve dünkü toplantıda "Kesinlikle delinmemelidir" dediği program bu!
Ne yardan ne serden!
Toplantıdan ayrıca 'toplusözleşmeler sorunu'nun Türk-İş ve Hak-İş'in patron örgütleriyle oluşturacağı bir komisyonda görüşülmesi ve bu komisyonun çözüm önerilerinin temmuz sonuna kadar hükümete iletilmesi gibi bir karar da çıktı. Oysa toplusözleşmelerin ve başlamış ya da başlayacak her grevin öncelikli olarak Emek Platformu'nun sorunu olması gerektiği daha önce pek çok sendikacı ve işçi tarafından dile getirilmişti.
Bu açıdan Ecevit'in sözleri önemli! Ecevit önceki günkü açıklamasında "DİSK'in enflasyon programını delmeye yönelik tutumu"nu sürdürmesi durumunda "Hak-İş ve Türk-İş e de söyleyecek sözleri" kalmayabileceğini söylemişti. DİSK ve TZOB'un toplantıya katılmamasını eleştiren Ecevit, "Elbette bazı şikâyetler olabilir, şikâyetlerin haklı yönleri olabilir ama sosyal sorunlar sadece sokaklarda çözülmez" demişti.
Bu durumda, hem uygulanan tarım politikalarına karşı sokaklara dökülme kararı alan üreticilere, hem grevdeki işçilere, hem enerji ve sağlık çalışanlarına hem de hükümete destek verilemez. Çünkü ESK'in amacı aynı zamanda aylar önce kendisinin dağılmasına neden olan Emek Platformu'nu dağıtmak, en azından iyice işlevsizleştirmek.
ÖNCEKİ HABER

Çözüm ESK'te değil

SONRAKİ HABER

Enerji emekçileri Başbakanlık'a yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...