27 Mayıs 2000 21:00

BM askerleri Güney Lübnan'da

Birleşmiş Milletler askerleri, İsrail tarafından boşaltılan Güney Lübnan topraklarında devriye gezmeye başladı. İsrail ise, Lübnan sınırında lazer silahları konuşlandırmayı planlıyor.

Paylaş
BM askerleri Güney Lübnan'da
Birleşmiş Milletler askerleri, cuma günü ilk kez Güney Lübnan'a girerek, İsrail tarafından boşaltılan bölgede devriye gezmeye başladılar. BM, 1978 yılında İsrail'in bölgeden çekilmesini ve yerlerine BM "barış gücü" askerlerinin konuşlandırılmasını karara bağlamıştı. Bu karar ancak önceki gün, İsrail'in "sınır güvenliği" tehlikeye düşünce uygulamaya konulabildi. ABD ve İsrail, sınır bölgesinin Hizbullah denetimine girmesinden çekiniyor. Hizbullah, İsrail cezaevlerinde bulunan Lübnanlıların serbest bırakılması ve Şebaa Çiftlikleri bölgesinin de boşaltılmasına kadar mücadeleye devam edeceğini ilan etmişti.
Silah rahatsızlığı
Hizbullah'ın GLO milislerinin bıraktığı silahlara el koyması ise, BM'yi rahatsız ediyor. Lübnan Cumhurbaşkanı Emile Lahoud, bu rahatsızlığı gidermek için yaptığı açıklamada, söz konusu silahların Lübnan ordusuna devredildiğini söyledi. Lahoud, "Hiçbir silah ordunun denetimi dışında olmayacak" diye konuştu.
İlk lazer silahı İsrail'e
Öte yandan, ABD ve İsrail'in, Güney Lübnan sınırında konuşlandırılacak yeni bir lazer silahı üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İngiliz The Guardian gazetesinde önceki gün yayınlanan habere göre, söz konusu "taktik yüksek enerjili lazer sistemi", Hizbullah'ın elindeki Katyuşa türü füzeleri havada vuracak şekilde geliştirdi. Dünyanın ilk lazer füze imha silahı olan bu silahın son denemelerinin ABD'de sürdüğü belirtildi. Denemelerin önümüzdeki ay içinde biteceği açıklandı.
Sistem, hedef aldığı füzeye yüksek yoğunluklu bir lazer ışını göndererek, korkunç bir ısı yoluyla onu havada patlatıyor. Bu ısının, güneş yüzeyinden kat kat yüksek derecelere ulaştığı belirtiliyor. Silah, yeniden yükleme olmadan 60 kez ateşlenebiliyor. Lazer silahı, birden fazla hedefe isabet etmek üzere de yönlendirilebiliyor.
ABD askeri sözcüsü William Congo, denemelerin başarıyla tamamlanması halinde silahın eylül ayından itibaren İsrail'in kullanımına sunulacağını belirtti.
İsrail Savunma Bakanlığı da, Ortadoğu'daki güç dengesini Arap ülkeleri aleyhine etkileyecek olan sistemi kuzey sınırına konuşlandıracağını doğruladı.
ÖNCEKİ HABER

Açlık küreselleşti!

SONRAKİ HABER

Darbe resmiyet kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...