15 Mayıs 2000 21:00

Kışlalı cinayetinde de belirsizlik

Bir süredir sürdürülen "Umut Operasyonu" kapsamında, Ahmet Taner Kışlalı suikastinin ''beyni'' olduğu öne sürülen...

Paylaş
Kışlalı cinayetinde de belirsizlik
Bir süredir sürdürülen "Umut Operasyonu" kapsamında, Ahmet Taner Kışlalı suikastinin ''beyni'' olduğu öne sürülen Ferhan Özmen, İstanbul'un Fatih ilçesinde yakalandı. Özmen'in, Mumcu cinayetiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle daha önce yakalanan sanıkların itirafları sonucu yakalandığı açıklandı. Kışlalı olayının planlayıcısı ve Tevhid örgütünün üst düzey sorumlularından olduğu iddia edilen Ferhan Özmen, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde sorgulandıktan sonra Ankara'ya gönderildi.
Yapılan açıklamaya göre, soruşturma kapsamında daha önce Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen çalışmalar sonucu Kışlalı'ya yönelik bombalı saldırıya karıştıkları gerekçesiyle yakalanan Necdet Yüksel, Hakkı Şanlı ve adı açıklanmayan bir kişinin sorguları sonucu, Ferhan Özmen'in, Kışlalı olayının planlayıcısı ve örgütün üst düzey sorumlularından olduğu ileri sürüldü. Yetkililer, halen 'cinayet olayının beyni' olduğunu söyledikleri ve adını gizli tuttukları bir kişinin arandığını, birkaç gün içerisinde ayrıntıların kamuoyuna açıklanacağını iddia ettiler.
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, önceki gün akşam saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, Gazeteci Ahmet Taner Kışlalı'nın katil zanlısı olduğu iddia edilen kişiler hakkında bilgi aldı. Kışlalı'nın kızları Dolunay Uluç ve Altınay Kışlalı, yazılı bir açıklama yaparak babalarının katillerinin yakalanmasını olumlu bir gelişme ve umut verici bir ilk adım olarak algıladıklarını ifade ettiler.
İkinci cephanelik
Kışlalı'nın öldürülmesi olayıyla ilgili gözaltına alınanların verdiği ifade sonucu Sincan'da bir tarlada Tevhid örgütüne ait olduğu söylenen ikinci bir cephanelik ortaya çıkarıldı. Daha önce ortaya çıkarılan cephaneliğe yakın bir noktada olduğu belirlenen ikinci cephaneliğin, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak gözaltında bulunan Necdet Yüksel'in yer göstermesi sonucu bulunduğu açıklandı. Cephanelikte, ilk belirlemelere göre 8 lav silahı, çok sayıda kısa ve uzun namlulu silahların susturucuları, şarjörler, çok sayıda C-4 tipi patlayıcı olduğu, bu cephanelikten de en az birinci cephanelikteki kadar silah bulunduğu belirtildi.
Tantan kesin açıklamalar yapmaktan kaçındı
Tantan, dün öğle saatlerinde Başbakanlık merkez binasına gelerek, ''Umut Operasyonu''nda gelinen son noktaya ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bilgi verdi. Tantan, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. DGM Savcılığı'nın bu konudaki evrakı tamamladıktan sonra, zamanı gelince bir açıklama yapacağını belirten Tantan, 'Failler elinizde öyle mi?'' sorusuna ''Söylüyorum işte, son derece yoğun ve gizli çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kendinizi rahat tutun biraz, biraz güvenli hissedin. Çalışmaların sağlıklı ve disiplinli ilerleyebilmesi için değerli basın mensuplarının aynı duyarlılık içerisinde hareket etmesinde fayda var" şeklinde konuştu. Bakan, ifadelerin ötesinde somut deliller olup olmadığının, zamanı geldiğinde açıklanacağını söyledi.
'Bekleyin'
Tantan, gazetecilerin ikinci bir cephanelik bulunduğu yolundaki açıklamalara ilişkin sonrduğu soruya; "Operasyon gizli yürütülüyor. Biraz sabırlı ve rahat olursanız hem halkımız birtakım gerçekleri öğrenme şansı elde edebilir, hem de ülkemizde yıllardan beri nüfus casusluğu yapan insanları yakından tanıma şansı elde edilebilir" dedi. Tantan, ''Umut Operasyonu'' kapsamında elde edilen bilgilerin, diğer faili meçhul cinayetlerin çözülmesinde rol oynayıp oynamayacağına ilişkin soruya cevaben, olaya yalnızca faili meçhul cinayetler ve faili meçhul olaylar şeklinde yaklaşılmaması gerektiğini savundu. Tantan, ''İran bağlantısıyla ilgili somut bir delil var mı? İranlı iki isim belli mi?'' sorusuna, ''Zamanı gelince o konuda her şey açıklanacaktır'' yanıtı verdi. Faili meçhul cinayetlerin neden şimdi peş peşe çözülmeye başlandığına ilişkin bir başka soruya karşılık ise, ''Arşivlerinize girerseniz sizi gerçeğe götürebilir. Arşivlere girmeniz lazım'' dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi patronu örnek alsın!

SONRAKİ HABER

IMF'ye karşı yer yerinden oynamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...