10 Mayıs 2000 21:00

ABD'de 'sokak adaleti'

ABD'de insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak bir rapor yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, İşkenceye Karşı BM Komitesi'nden bu ülkeyi kınamasını istedi.

Paylaş
ABD'de 'sokak adaleti'
Uluslararası Af Örgütü, ABD'de insan hakları ihlalleri ve polisin kurumlaşan kötü muamelesi nedeniyle İşkenceye Karşı BM Komitesi'nden bu ülkenin kınamasını istedi. Af Örgütü tarafından ABD ile ilgili olarak hazırlanan 45 sayfalık raporda, doğrudan siyahları ve diğer etnik azınlıkları hedef alan Amerikan polisinin dayak atma ve silahsız şüphelilere ateş açma gibi fiillerine son verilmesi istendi. İngiltere merkezli örgüt, bu ülkede 'sokak adaleti' uygulandığını söyledi.
Mahkûmlara kötü muamele
Raporda, tutuklamada direnen şüpheliler için polisin "sersemletici silah" kullanmak, el ve ayakları birlikte bağlamak gibi yöntemlere başvurduğu ve şüphelilerin "süpermax birimler" denilen hücrelerde uzun süre yalnız tutuldukları belirtildi.
Amerikan cezaevlerindeki uluslararası hukuka aykırı olan hasta tedavi biçimlerinin ve işkencenin eleştirildiği raporda, yaklaşık 2 milyonu bulan mahkûm sayısıyla aşırı kalabalıklaşan cezaevlerinin
yapısı ile baskı tarzlarına da yer verildi. Raporda, mahkûmların hücrede uzun süre yanlız bırakılmaları, mahkûm ya da şüphelilere yönelik kimyasal gazların kullanılması, yerel cezaevleri ve mahkemelerde elektroşok silahlarının kullanılması gibi uygulamalar şiddetle eleştirildi.Af Örgütü, İşkenceye Karşı BM Komitesi'nden ABD'yi kınaması ve bu konularda etkili tedbirler almasını istedi. 10 bağımsız uzmandan oluşan BM Komitesi, 19 Mayıs'ta Cenevre'de toplanacak ve ülkelerin durumunu gözden geçirecek.
Elektrikli sandalye kullanımına son verilmesini isteyen Af Örfgütü'nün raporunda "Kendisini sıklıkla insan hakları şampiyonu ilan eden ABD hükümeti, ülke çapında uluslararası standartlara uyulduğunu göstermek üzere ciddi adımlar atmalıdır" ifadesi kullanıldı. Af Örgütü, Seattle'da yapılan WTO protestoları sırasında polisin biber gazı kullanmasını da eleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

Yine düştük yollara...

SONRAKİ HABER

Ekvador ordusunda 'temizlik'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...