18 Nisan 2000 21:00

İdam cezaları arttı

Çeşitli ulusal ve uluslararası sözleşmelerle birçok kez uygulanmayacağı açıklanan idam cezaları, dünyanın birçok ülkesinde infaz edilmeye devam ediyor. ABD, Suudi Arabistan ve Çin gibi bu cezayı uygulamaktan hiç vazgeçmemiş ülkelerin yanı sıra daha önce bu cezayı uygulamaktan vazgeçmiş bazı ülkeler de yeniden idamlar yapmaya başladı.

Paylaş
İdam cezaları arttı
Uluslararası Af Örgütü kayıtlarına göre, geçen yıl dünyada bilinen kayıtlara göre 1813 kişi idam edildi. Örgüt, bu cezanın kaldırılması için bir kez daha çağrı yaptı. Dünyadaki idam sayısının yarıdan çoğunun Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait olduğunu hatırlatan Af Örgütü, 1998 yılında 2258 olan dünya toplamına göre 1999'da idamlarda azalma görüldüğü halde, ABD, İran ve Suudi Arabistan'da infazların arttığına dikkat çekti. Af Örgütü, idamların durdurulması için BM'nin devreye girmesini istedi.
BM İnsan Hakları Komisyonu'nun Cenevre'de devam eden yıllık toplantılarında idamların durdurulması için harekete geçilmesini isteyen Af Örgütü, 190'dan fazla ülkenin bulunduğu dünyada 108 ülkede idam cezasının bulunmadığını ya da kaldırıldığını bildirdi. Af Örgütü, 42 ülkenin, idamın kaldırılmasını içeren sözleşmeye imza attığını hatırlattı. Af Örgütü, ayrıca, geçen yıl 63 ülkede 3.857 kişinin idam hükmü giydiğini duyurdu.
ABD, Çin, Arabistan...
Çin'de 1999'da 1077 kişinin idam edildiğinin bilindiğini kaydeden Af Örgütü, Pekin hükümetinin infaz açıklamalarını sınırlı tutmasından dolayı gerçek rakamın bunun çok üstünde olabileceğini açıkladı. Suudi Arabistan'a da değinen Af Örgütü, bu ülkede insanların savunma haklarını doğru dürüst kullanamadığını açıkladı. Suudi Arabistan'da, 1998'de 29 olan idam sayısı, 1999'da 103'e çıktı. Af Örgütü, bu ülkede de, gerçek infaz sayısının açıklanmamış olabileceğini belirtti.
ABD'de çocuklar idam ediliyor
ABD'de uluslararası hukuk dinlenmeksizin çok sayıda idam cezasının infaz edildiğini belirten Af Örgütü, Amerikan eyaletlerinde 18 yaşın altında işlenmiş suçlar için de rahatlıkla idam cezası verilebildiğini hatırlattı. ABD'de 1999'da 98 kişi idam edildi, 1998'de ise infaz sayısı 68 idi. Bu ülkede geçen yıl infaz edilen idamların yarısından fazlası Texas eyaletinde yapıldı. Af Örgütü verilerine göre, İran'da 1998'de 66, 1999'da da 165 kişi idam edildi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ise askeri mahkemeler yaklaşık 100 kişiyi idama mahkûm etti.
Küba, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin geçen yıl cinayet dışındaki suçlara da idam cezası vermeye başladıklarını kaydeden Af Örgütü, Uganda ve Trinidad-Tobago'nun da, kaldırdıkları idam cezalarını yeniden uygulamaya başladıklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Bütün emek güçlerine çağrı

SONRAKİ HABER

Hem ticaret, hem siyaset

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...