29 Şubat 2000 22:00

Rusya'nın Çeçenlere karşı kozu Kürtler

Rusya, Türkiye'nin Çeçenlere verebileceği desteğe karşı Kürt kozunu kullanıyor. Türkiye'ye gelen Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov...

Paylaş
Rusya'nın Çeçenlere karşı kozu Kürtler
Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov, Rusya Fedarasyonu yönetiminin, Türkiye'nin Çeçenya konusunda aldığı tavrı takdirle karşıladığını belirterek, "Ülkelerimiz arasında, buradaki Kürtler ile Rusya'daki Çeçenler konusunda tam bir fikir birliği ve karşılıklı anlayış vardır" dedi.
Demirel'in Kafkasya İstikrar Paketi önerisine Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'in cevabi mektubunu getiren Klebanov, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Klebanov, bir soru üzerine, temasları sırasında Ecevit ile de görüşme fırsatı bulacağını söyledi. Ankara'daki temaslarında Mavi Akım projesindeki gelişmelerin de ele alınacağını belirten Klebanov, ayrıca, iki ülke arasındaki sivil ve askeri teknik işbirliğinin ele alınmasının da gündemde olduğunu belirtti.
Çeçenya ve PKK
Klebanov, temasları sırasında PKK ve Çeçenya konularının da gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, bu konuların da Putin'in Demirel'e mesajı çerçevesinde "mutlaka ele alınacağını" söyledi. Klebanov, Rusya'nın Çeçenya konusunda Türkiye'den yeni bir talebi olup olmadığı sorusu üzerine, iki ülke arasında uzun bir tarihe dayanan ilişkiler bulunduğunu hatırlatarak, "bu ilişkilerin temelini, Türkiye ile Rusya arasında bölgedeki temel problemler konusunda çelişki bulunmamasının oluşturduğunu" söyledi.
"Türkiye'deki Kürtler ile Rusya'daki Çeçenler konusunda iki ülkenin fikir birliği ve karşılıklı anlayış içinde olduğunu" söyleyen Klebanov, "Eminim ki, temaslar sırasında bu konudaki mevcut karşılıklı anlayış bir kere daha teyit edilecektir" dedi. Klebanov, basında "Rusya'nın PKK'yi desteklediği" yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine, Rusya'nın PKK'ye "hiçbir zaman destek vermediğini", bunun Türkiye tarafından da "net olarak anlaşıldığını" kaydetti.
'Aşırı İslam'la mücadele'
Kuzey Kafkasya'da "uluslarası terörizme karşı mücadele ettiklerini" ve bunun "Türkiye tarafından destek görmesini takdirle karşıladıklarını" anlatan Klebanov, iki ülkenin eşdeğer pozisyonda olduğunu söyledi. "Türkiye'nin yaptığı gibi, Rusya'nın da Kuzey Kafkasya'da aşırı İslamcılıkla savaştığını" kaydeden Rus Başbakan Yardımcısı, yaklaşık 30 milyon Müslüman'ın Rusya'da "saygın birer vatandaş olarak yaşadığını", dolayısıyla "Türkiye ile Rusya'nın tutumlarının birbirine denk düştüğünü" ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Kutan, rüşveti inkâr ediyor

SONRAKİ HABER

İşçiler işgüvencesi istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...