28 Şubat 2000 22:00

ÖDP'de Parti Meclisi resmileşti

ÖDP'nin önceki gün yapılan 2. Olağan Kongresi, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu'nun belirlenmesiyle sona erdi.

Paylaş
ÖDP'de Parti Meclisi resmileşti
ÖDP'nin önceki gün yapılan 2. Olağan Kongresi, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu'nun belirlenmesiyle sona erdi. Seçime tek aday olarak giren Ufuk Uras'ın yeniden genel başkan seçildiği kongre, öncesinde yapılan iki günlük konferansın da etkisiyle beklenenden sönük geçti. Uras, 703 delegeden oy kullanan 370'inin oyuyla yeniden başkan seçildi.
İki günlük konferansta kararların alınmış, yönetim organlarının "tavsiye" düzeyinde belirlenmiş olması ve delegelerin iki günün yorgunluğunu taşımaları gibi nedenlerle beklenenden sönük geçen kongre, delegeler tarafından seçimler başlamadan, müzik dinletisinin sürdüğü zaman içinde büyük oranda terk edildi. Uras'ın seçilmesi için gerekli salt çoğunluğun ancak anonslar sonrası sağlanabilmesine neden olan durumun, delegelerin kongreyi, "usulden yapılıyor" şeklinde değerlendirmelerinden kaynaklandığı ifade edildi.
Uras'ın yeniden genel başkan seçilmesi sonrası yapılan PM seçimlerinde 60 asil ve 30 yedek üye belirlendi. Seçimlere, parti içi grupların konferansta üzerinde anlaştıkları "tavsiye" liste ile girildi. Seçim sonucunda PM şu isimlerden oluştu: Ahmet Asena, Ali Asker Alkan, Atilla Aytemur, Aykut Oktay Ulu, Ayla Yıldırım, Ayşenur Talayman, Aziz Çelik, Bilge Contepe, Bülent Akbay, Can Kayabal, Celal Beşiktepe, Cemal Çakıcı, Cemile Adaklı, Cenan Ülgen, Çiğdem Tekin, Emrah Sözer, Fatma Dalan, Ferhan Umruk, Ferruh Yılmaz, Ferzan B. Yıldrım, Fevziye Sayılan, Funda Ekin, Gülseren Pusatlıoğlu, Haluk Tekeli, Haydar İlker, Hayri Kozanoğlu, Hülya Osmanağaoğlu, İbrahim Akın, İçim Dinç, İhsan Derinöz, İlkay Yavuz, İsmet Ar, Kader Çeşmecioğlu, Kemal Irmak, Leyla Uyar, Mahmut Balpetek, Masis Kürkçügil, Mehmet Beyaztaş, Mehmet Küçükarslan, Melih Pekdemir, Mihri Belli, Mustafa Bayram Mısır, Naci Çetin, Naci Sönmez, Nesrin Aslan, Olgun Delikanlı, Oya Kartal, Özgür Karaduman, Özlem Türkmen, Rudvan Turan, Saruhan Oluç, Şadi Ozansü, Vahit Genç, Veli Saltık, Veysi Sarısözen, Yıldız Temirtürkan, Yurdaer Erkoca, Yıldırım Kaya, Zuhal Tuncel, Tarık Oruç.
Merkez Disiplin Kurulu da Cahit Akçam, Çağatay Anadol, Hüseyin Cengiz, Şule Necer, Tülay Aydın, Sıtkı Kesedar ve Hürriyet Şener'den oluştu. Konferansta ayrıca 40 kişilik fahri danışman grubu da belirlendi.
Birdal kararı bekleyecek
Konferansta gergin anlar yaşanmasına neden olan İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal ile TMMOB Başkanı Yavuz Önen'in parti disiplin kuruluna verilmesi olayıyla ilgili gazetemize açıklama yapan Birdal, iddia edildiği üzere "parti disiplinine aykırı hareket" içinde olmadığını söyledi. Ankara Örgütü tarafından disipline verilen Birdal, suçlamanın, konferansta yapılan kimi konuşmalarda bazı parti yetkililerince yinelendiğini söyledi. Birdal, Demokrasi Hareketi'nin hedeflerinin açık olduğunu, parti oluşumu değil partilerüstü bir çalışma olarak devam ettiğini, ÖDP'nin konu hakkında bilgili olduğunu yineledi. Uras'ın da konuk olarak toplantılara katıldığını hatırlatan Birdal, çalışma içinde yer alan Mihri Belli ve TMMOB İkinci Başkanı Celal Beşiktepe gibi isimlerin disipline sevk edilmek bir yana, PM'ye alınmalarıyla ilgili sorumuzla ilgili ise değerlendirmede bulunmadı.
Yurtdışında olması nedeniyle kongreye katılamayan Yavuz Önen'in de yurtdışına çıkmadan önce Ufuk Uras'la görüşerek katılamayacağını bildirdiği ve kongrede başarı dilediği öğrenildi.
Uras, grup mensubu değil
Bu arada gazetemizin dünkü ÖDP kongre haberinde yer alan "Uras'ın içinde yer aldığı Özgürlükçü Sosyalizm Platformu" ifadesine de ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya'dan tepki geldi. Kaya, Ufuk Uras'ın genel başkan sıfatı taşıdığını, bu nedenle adının bir grupla bir arada kullanılmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Kaya, Uras'ın hiçbir grup içinde yer almadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

'Açlık ve işsizliğin olduğu

SONRAKİ HABER

SİMKO'dan 150 işçi atılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa