13 Şubat 2000 22:00

Zeytinci desteklemenin

   kaldırılmasını istemiyor

Paylaş
Zeytinci desteklemenin
   kaldırılmasını istemiyor
Muzaffer Özkurt
Zeytin üreticisi her geçen yıl gelirlerinin azaldığını ve giderlerinin çoğaldığını söyleyerek, zeytinciliğin ölmeye başladığını söylüyor. İlaç ve gübre fiyatlarına gelen zamların ardından devletin tarıma yönelik sübvansiyonu kesmesi sonucu zeytin üreticisi iyice çaresiz duruma geldi.
Zeytinin üretimi sırasında en az 7 kere ilaçlanması gerekiyor. Bit ve böcek için, mantar için ve funfustenli ilaçlar olmak üzere atılan ilaçların yanında suni gübre de atılması gerekiyor. İlaç fiyatları her yıl yüzde 100 artarken, gübre fiyatlarıda yüzde 80 artıyor. Devlet her yl gübre parasının yüzde 30'unu üreticiye geri öderken, bu yıl bu uygulamaya son verdi. Bunun yanında her yıl zeytinlerin budanması ve sürülmesi gerekyor. Zeytin toplanırken de zahmet veriyor. Çünkü kasım ve aralık ayını bulan zeytinin tek tek toplanması ve daha sonra büyüklüklerine göre ayrılan zeytinin fiyatının düşmemesi için kızıl ve siyah zeytinlerin incelenerek birbinden ayrıştırılması gerekiyor. Tüm bunlar sonunda satılan zeytin için Marmara Birlik bu senenin baş fiyatını geçen yılın baş fiyatı olan 750 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkarttı. Ancak enflasyon ve pahalanan giderler karşısında bu fiyat üreticinin yüzünü güldürmedi. En düşük fiyat ise 250 bin lira. Bir bahçeden kalite zeytin çıkma oranı ise ortalama yüzde 10.
Masraflar çok fazla
Zeytini teneke yaparak satmak isteyenler ise ayrıca masrafa girmek zorunda kalıyor. Çünkü sadece teneke fiyatları 350 bin ile 500 bin arasında değişiyor. Tenekeye kurulan zeytin için ayrıca yağ ve tuz masrafı da çıkıyor.
Parası parça parça verilen üreticiye bu sene de ödeme eziyeti çektirildi. Zeytinin verilmesinin ardından ancak üç-dört ay içerisinde yüzde 8, yüzde 12, yüzde 20 ve yüzde 14 olarak ödeme yapılırken, kalan para halen verilmedi.
Paranın böyle verilmesi üreticinin borçlarını ödeyememesine ve gerekli malzemeleri alamamasına neden oluyor. Bu koşullar altında ne yapacağını bilemeyen zeytin üreticisi, geleceğe karamsar bakıyor.
Bu arada zeytin üreticileri Marmara Birlik'in depolarında zeytin fazlası bulunduğu gerekçesini ileri sürerek önümüzdeki yıl zeytin almayacağını belirttiğini söylüyor. Eğer depoda bulunanlar satılmazsa zeytin üreticisi önümüzdeki yıl ne yapacağını bilemiyor ve tüccara terk edileceklerini belirtiyor.
Zeytin üreticisi Marmara Birlik'in piyasada denge unsuru olduğunu söylerken, tüccarın eline düşmemek için ürünlerini birliklere sattıkları zaman da bu kez paralarını alamadıklarını vurguluyorlar.
İlaçlar bayat mı?
Verilen ilaçlarla ziraatin daha yakından ilgilenmesi gerektiğini ifade eden üreticiler, bu yıl dağıtılan ilaçların hiçbir faydasının olmadığını ve bu yüzden çok zarara uğradıklarını anlatıyor.
Bu durumun ilacın tesirsiz olmasından ya da bayat olmasından kaynaklanabileceğini dile getiren üreticiler, bu durumların yaşanmaması için uyarılmaları gerektiğini kaydetti.
Zeytinciliğin bu gidişi karşısında ilaç ve gübre fiyatlarının düşürülmesini ve devlet tarafından desteklenmesini isteyen üreticiler, zeytin fiyatlarının da yüksek tutulmasını istiyor.
Şu an neredeyse maliyet fiyatına üretim yaptıklarını anlatan üreticiler, çalışmanın karşılığını alamadıklarını, ancak yevmiyelerini çıkardıklarını söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

Jörg Haider göçmenlerin sırtından

SONRAKİ HABER

İETT'nin hak gaspına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...