12 Şubat 2000 22:00

Üç firavun, üç piramit

MÖ 2700-2500 yılları arasında yapılan üç büyük piramit, el-Gize'de Nil Nehri'nin batı kıyısındaki kayalık bir düzlükte yer alır. Gize'de toplam on piramit bulunur.

Paylaş
Üç firavun, üç piramit
Mısır Piramitleri, Dünyanın Yedi Harikası olarak sıralanan eserlerin en eskisi ve bu eserler arasında bugüne kadar ayakta kalan tek yapıdır. Ancak gerek piramitlerin yapılış amaçları, gerekse bu dev yapıların nasıl inşa edildiği konusunda karanlıkta kalan pek çok nokta vardır. MÖ 2700-2500 yılları arasında yapılan üç büyük piramit, el-Gize'de Nil Nehri'nin batı kıyısındaki kayalık bir düzlükte yer alır. Gize'de toplam on piramit bulunur.
Keops
Keops, ilk dikilen ve en büyük piramittir. Keops piramidinde bulunan küçük bir pencereden eskiden kutup yıldızının görüldüğü iddia ediliyor. Yapının içinde bulunan bir tür raylı sandalın sırrı da halen çözülemedi.
Piramitlerin yapımında 100 bin tarım işçisinin çalıştırıldığı ve Keops'un yapımının 20 yıl sürdüğü ve yapımında 2.3 milyon blok kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu blokların her biri 2.5 ton ağırlığındadır.
Birçok yüksek bina gibi, piramitlerin de firavunların tanrıya yakın olma isteğiyle alakalı olduğu yolunda spekülasyonlar bulunmaktadır. Bir başka teze göre ise piramitlerin biçimi güneş ışınlarının günün çeşitli saatlerindeki açılarını temsil eder. Bütün bu iddiaların ötesinde, piramitlerin birer mimari ve matematik harikası olduğunu kabul etmek gerekir. Mısırlıların matematikteki Pi sayısını, piramitlerin yapımı sırasında tesadüfen buldukları ileri sürülüyor.
Keops piramidi, 4. sülalenin ikinci firavunu Keops tarafından yaptırıldı. Keops'un Mısır'daki adı Kufu'dur ve Keops isminin Mısır üzerindeki etkisinden kaynaklandığı kabul edilir. Keops 24 yıl hükümdarlık sürmüş. Libya ve Sina'ya düzenlediği seferlerle bilinir. Keops'un bilinmeyen mimarı ile ilgili olarak bugüne kadar sadece 9 santim boyunda bir heykel bulunabildi.
Kefren
Keops'un yüksekliği 153 metredir. Üçgen yüzeylerin eğimi 51.5 derecedir. Keops, piramitlerin bulunduğu düzlüğün en yüksek noktasında yer almaz. Firavun en yüksek yeri oğlu Kefren'e bırakmıştır. Bu nedenle Kefren piramiti, Keops'tan daha yüksek görünür.
Kefren piramidinin ise boyu 143.5 metre, eğimi 53.2 derecedir. Kefren'in oğlu Mikerinos'un yaptırdığı piramit 110 metrelik yüksekliği ile üç büyük piramit arasında en alçağı ve en son yapılanıdır. Üçgen yüzeylerin yüksekliği, piramit denen geometrik şeklin doğası gereği çok daha fazladır. Örneğin Keops'un bir yüzey yüksekliği 195 metredir.
Rampalar
Piramitlerin yapımı ile igili olarak çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bir görüşe göre, piramitlerin her biri farklı bir teknikle inşa edilmiş olabilir. En büyük sorun, dev blokların onlarca metre yüksekliğe nasıl çıkarıldığıdır. En yaygın teoriye göre piramitlerin etrafına toprak tuğla ve mıcırdan rampalar inşa edildi ve bloklar bu rampaların üzerinde kızaklarla çekildi. Piramit yükseldikçe, rampalar da yükseltildi ve tabanları genişletildi.
Vergi teorisi
Bazı tarihçiler, piramitlerin köle emeğiyle yapılmadığını, bir para sisteminin bulunmadığı ülkede, firavunlar tarafından kullanılan bir vergi sisteminin sonucu olduğunu ileri sürüyor. Yani onbinlerce insan vergilerini piramitlerde çalışarak ödediler. Yine yaygın bir teoriye göre, Nil Nehri'nin yükseldiği dönemlerde, birçok insan zaten evlerini terk etmek zorunda kalıyordu.
ÖNCEKİ HABER

Kıyak emeklilik yürürlükte

SONRAKİ HABER

Batman batağında kilit isim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...