27 Ocak 2000 22:00

SSK kaynakları ucuz kredi

Türk-İş, SSK'nın mali darboğaz içine girmesindeki en büyük etkenin kurum finans kaynaklarının ucuz kredi olarak kullanılması olduğunu belirtti.

Paylaş
SSK kaynakları ucuz kredi
Türk-İş, SSK'nın mali darboğaz içine girmesindeki en büyük etkenin kurum finans kaynaklarının ucuz kredi olarak kullanılması olduğunu belirterek, bu uygulamaya son verilmesini ve isteğe bağlı sigorta işlemlerindeki istismarın önlenmesini istedi.
Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Şen tarafından Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı gereğince DPT tarafından oluşturulan sosyal güvenlikle ilgili komisyona sunulmak üzere hazırlanan raporda, SSK'nın ceza sistemlerinin kaçak işçi çalıştırmayı teşvik ettiği savunularak, bu sistemin işçilerin haklarını koruyacak şekilde yeniden ele alınması talep edildi.
İşçi emekli maaşları arasında dengeyi sağlayan ve özellikle düşük aylıklara önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayan sosyal yardım zammının en son 1995 yılında 4 milyon 690 bin lira olarak tespit edildiği anımsatılan raporda, o tarihten bu yana sosyal yardım zammında artış yapılmadığı bildirildi. Emekli aylıklarına önemli katkı sağlayan sosyal yardım zammının günün koşullarına göre artırılması istenerek, devletin bu yardımı sübvanse etmesi veya işveren ile devletin prim olarak karşılaması gerektiği belirtildi.
Geriye dönük borçlanma
İsteğe bağlı sigortalılık ile yurtdışındaki işçilere uygulanan geriye dönük borçlanarak emekli olabilme hakkının istismar edildiği ve kurumun bu istismardan çok büyük zararı olduğu anlatılan raporda, bu uygulamaya son verilerek, gerçek işçi niteliğindeki kişilerin, grev veya lokavtta geçen sürelerin, hastalık sebebiyle primleri yatırılmayan sürelerin, mevsimlik işçilerde zorunlu boşluk dönemlerinin ve zorunlu faaliyet durmalarının veya ücretsiz izin dönemlerinin sonradan prim ödenerek emekliliğe hak kazanmaları istendi.
Raporda, SSK'nın finans kaynaklarının siyasi iktidarlar tarafından ucuz kredi olarak kullanıldığı, 1998 yılından bu yana kurum paralarının TC Ziraat Bankası'nda sıfır faizle tutulduğu belirtilerek, bu uygulamanın kurumu önemli ölçüde gelir kaybına uğrattığı kaydedildi. SSK'yı mali yönden büyük zarara uğratan finans kaynaklarının ucuz kredi olarak kullanılması uygulamasına ivedi olarak son verilmesi talep edilen raporda, kurumun mali yönden özerkliğinin sağlanmasının zorunluluğuna işaret edildi. Kurumun mali darboğaza girmesi karşısında işçilere nitelikli ve yeterli sağlık hizmeti verilemediği, emekli aylıklarının çok düşük tutulduğu vurgulanan raporda, bunun sosyal devlet anlayışına ve sosyal sigortaların amacına uymadığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Yürüyebildiğimiz kadar yürüyeceğiz

SONRAKİ HABER

Hizmetli personelin hakları tanınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...