23 Ocak 2000 22:00

Nükleere karşı yeni eylem hazırlıkları

İzmir Nükleer Santrallara Karşı Güçbirliği Platformu adına açıklama yapan EMO İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, nükleer santrallere karşı eylemler planlayacaklarını bildirdi.

Paylaş
Nükleere karşı yeni eylem hazırlıkları
İzmirli çevreciler, nükleer santrallere karşı eylem planları hazırlayacaklarını bildirdiler.
İzmir Nükleer Santrallara Karşı Güçbirliği Platformu adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, halkı nükleer enerji santrallerinin zararları konusunda bilgilendirmek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla 2 hafta içinde 3 etkinlik yaptıklarını söyledi.
EMO İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, nükleer enerji santrallerinin çevre bağlantısı, enerji politikaları, planlama, depremsellik, hukuksal durum gibi başlıklarda konunun çok yönlü incelenmesi için bir forum düzenlediklerini, buradan elde edilen bilgilerin de tüm milletvekillerine gönderildiğini kaydetti.
Türkiye'nin nükleer teknolojiye ihtiyacı olmadığını savunan Mutaf, bunun anlatılması için İzmir Nükleer Santrallere Karşı Güçbirliği Platformu'nu oluşturan sivil toplum örgütlerinin hafta başında bir araya gelerek, "renkli, güzel ve halka sıcak gelecek" yeni eylem planlarını uygulamaya sokacaklarını ifade etti.
Mutaf, iletim ve dağıtım hatlarında yapılacak ciddi iyileştirmeler, trafo ve enerji üretim santrallerinde ise birtakım yenilikler ile en az ülke üretim kapasitesinin 4'te 1'inin kazanılacağını savunarak, "Bu da 4-5 Akkuyu Nükleer Santrali'nin üreteceği elektriğe eşdeğerdir" dedi.
Akkuyu'nun, enerji açığını karşılayacak "tek" çözüm olarak görülmesinin yanlış bir politika olduğunu iddia eden Mutaf, bölgedeki turizm, narenciye, sebze gibi tarımsal faaliyetlerin de santraldan büyük zarar göreceğini belirtti.
İzmir Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Suat Kaptaner ise, radyasyonun suya, havaya, çevreye ve insana büyük zarar verdiğinin bilindiğini, buna rağmen nükleer santrallerin kurulmasını doğru bulmadığını dile getirdi.
Kaptaner, Çernobil sonucu 6000 kişinin öldüğünü, ölü sayısının 40 bine varacağının ifade edildiğini vurgularken, yüzbinlerce insanın da çeşitli kanser türleriyle karşı karşıya kaldığını anlattı.
Hükümetin, nükleer santrallar konusunda her şeyi düşündükten sonra karar vereceğinden emin olduklarını anlatan Suat Kaptaner, bu konuda halkın bilinçlenmesi, kamuoyu baskısı oluşturması için eylemlere katkı koymasını beklediklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmenin sonucu

SONRAKİ HABER

TZOB: Tarım kredi faizleri düşürülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...