19 Ocak 2000 22:00

Yerliler Quito'yu zaptetti

Ekvador'da ordunun 'dizginleri ele almasına' ve haftalardır süren sıkıyönetime karşın, Devlet Başkanı Jamil Mahuad'a yönelik halk muhalefetinin önü kesilmiyor.

Paylaş
Yerliler Quito'yu zaptetti
Ekvador'da ordunun 'dizginleri ele almasına' ve haftalardır süren sıkıyönetime karşın, Devlet Başkanı Jamil Mahuad'a yönelik halk muhalefetinin önü kesilmiyor. Ülkenin yüksek ovalarından yola çıkan binlerce yerli, yollardaki asker ve polis baskısına rağmen önceki gün ülkenin başkenti Quito'ya ulaştı.
Dört milyon yerliyi temsil eden Ekvador'daki Yerli Milliyetler Konfederasyonu, eylemlerinin "yerli yükselişi" olduğunu söyledi.
Yeni bir Ekvador
Kent girişindeki bir parkta bir süre uyuyarak dinlenen onbin yerli, Kongre binasına doğru yürüyüşe geçti, ancak ilk grup polis tarafından engellendi. Yerliler parka dönmeden önce Quito sokaklarında İspanyolca ve çeşitli yerli dillerinde sloganlar atarak gösteri yaptılar. Konfederasyon'un başkanı Antonio Vargas, "Yerli bakış açısı üzerine kurulu yeri bir Ekvador kurmaya geldik" dedi. Üzerlerinde yerli giysileri olan iki gösterici, "yeni dönemin başlangıcını" vurgulamak amacıyla yaprak ve bazı otları yaktılar. Yerli liderleri, eylemlerinin Quito'nun sembolik bir zaptı olduğunu söylüyor. Eylemciler, Mahuad istifa edene kadar kentten ayrılmayacaklarını ifade ettiler.
Yerliler, ülkeyi büyük bir yoksulluğa sürükleyen Mahuad'ın gitmesini istiyorlar. Yerli liderleri, 12 milyon nüfuslu ülkedeki 7 milyon yoksulun yaşam koşullarının düzelmesinin ilk şartının bu olduğunu belirtiyorlar. Yerlilerin eylemini denetim altına almak için ordu 35 bin askeri alarma geçirdi.
ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da grev dalgası

SONRAKİ HABER

İsrail-Suriye ilişkileri geriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...