15 Ocak 2000 22:00

Akkuyu dünyanın dilinde

Mersin-Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santrale karşı mücadele dünyanın önemli yayın organlarının da dikkatini çekiyor. The Guardian gazetesinde yayımlanan bir haberde de Akkuyuluların nükleer enerjiye karşı tepkisi anlatıldı.

Paylaş
Akkuyu dünyanın dilinde
İngiltere'de yayımlanan The Guardian Gazetesi, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında inşa etmeyi planladığı Akkuyu Nükleer Santrali üzerindeki tartışmalara geniş yer ayırdı. Tartışmalardan en çok, yüzde 80'i santralin yapımına karşı çıkan bölge halkının etkilendiğini belirten gazete muhabiri, bölgede yaptığı röportajlarda, ürettikleri limonu kendisine gösteren halkın, "Buradan gittiğini anlayan, bu limonu satın alır mı?" diye sorduğunu yazdı.
Kaza iki depreme eşit olur
Haberde, "Halk, santral kurulunca çevrenin otomatikman nükleer sızıntıya uğrayacağını, bunun da turistleri kaçıracağını düşünüyor" denildi. Büyük bir kitlenin asıl korkusunun ise "büyük bir facia meydana gelmesi" olduğu kaydedilen haberde, "Gerçekten burada meydana gelecek bir nükleer kaza, ülkede geçen yıl meydana gelen iki büyük depreme eşit olur" ifadesi kullanıldı.
Türkiye'deki ana fay hattının Akkuyu'ya yakın olmasının da halkı endişelendirdiğine işaret edilen haberde, Belediye Başkanı dahil bölge halkının, bu nedenle bölgenin nükleer santral yapımına uygun olmadığı görüşünde olduğu belirtildi.
The Guardian, Türkiye'de nükleer santral yapımından yana olanların, santral karşıtlarını "korkunç öyküler üreterek bunları ortalığa yaymakla" suçladıkları ifade edilen haberde, bu çevrelerin, Akkuyu üzerindeki etüt çalışmasının 30 yıl önce başladığını ve bu çalışmada, bölgenin Türkiye'nin jeolojik olarak en istikrarlı bölgesi olduğu kanısına varıldığını savundukları kaydedildi.
Haberde, Türkiye'deki çevrecilerin ise bu görüşe katılmadıkları ve bölgede meydana gelecek bir depremin büyük faciaya yol açacağı görüşünde oldukları belirtilerek, komşu ülkelerin de bu projeden rahatsız olduğu ifade edildi.
'Hükümette görüş ayrılığı' iddiası
Gazetenin haberinde, halkın, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda büyük bir enerji açığıyla karşı karşıya kalacağını kabul ettikleri, ancak buna karşılık bütün dünyanın terk ettiği nükleer santral seçeneğine itiraz ettikleri belirtildi.
Santralin hükümette de bazı tartışmalar yarattığı ifade edilen haberde, bu konuda bazı şüpheleri bulunduğu anlaşılan Başbakan Bülent Ecevit'e karşılık, koalisyonun diğer iki ortağı ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in projeyi güçlü bir şekilde desteklemesinin, dalgalanmalara sebep olduğu kaydedildi. Haberde, bu durumun, hükümetin hangi konsorsiyumla anlaşacağını açıklamasını da geciktirdiği iddia edildi.
ÖNCEKİ HABER

Yüksel Tekstil'de uyuşmazlık

SONRAKİ HABER

Rusya-İran ilişkilerinde yeni adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...