15 Ocak 2000 22:00

Amerika ve İngiltere Pakistan için

   '28 Şubat' istedi

Paylaş
Amerika ve İngiltere Pakistan için
   '28 Şubat' istedi
ABD ve İngiltere'nin, Pakistan cuntasının lideri General Pervez Müşerref'ten, ülkedeki şeriatçı hareketleri bastırmasını istediği öğrenildi.
Pakistan Nation gazetesinde dün yer alan habere göre, iki emperyalist ülke, Müşerref'ten ilk adım olarak, Keşmirli şeriatçı grup Hareket-ül Mücahidin'i dağıtmasını istedi. Bu örgüt, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen uçak kaçırma olayından da sorumlu tutuluyor.
Aynı anda görüştüler
Emperyalist ülke temsilcileri ile askeri cunta arasında önceki gün yapılan ilk üst düzey görüşmelere, dört ABD'li senatör ve İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan General Charles Guthrie katıldı. ABD ve İngiltere temsilcilerinin, Müşerref ve diğer yetkililerle aynı anda görüşmeleri dikkat çekti.
Emperyalist ülke temsilcilerinin, Müşerref'ten, şeriatçı örgütlerin bastırılması dışında da bir dizi talepte bulunduğu belirtildi. Bu talepler arasında Keşmir'deki silahlı saldırıların durdurulması, Pakistan'ın nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmaya imza atması, Afganistan'da "barış"ın sağlanması için girişimlerde bulunulması, Suudi milyarder Osama Bin Laden'in yakalanmasına yardımcı olunması ve Hindistan ile ilişkilerin iyileştirilmesi bulunuyor.
İngiliz General Guthrie, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, "Ben özellikle, Pakistan'ın uluslararası terörizmin tüm biçimlerinin yok edilmesi çabalarına katılması gerektiğini vurguladım" diye konuştu. Guthrie, "General Müşerref, doğru yönde adımlar attığı konusunda bizi ikna etmeli" dedi.
Önce övgü, sonra nasihat
ABD'li senatörler ise, Müşerref'in "Pakistan'ı rayına oturtma" çabalarını "takdirle" karşıladıklarını, ancak Washington'un "somut adımlar" istediğini söyledi. Senatörler, bu somut adımların "ülkedeki toplumsal ve ekonomik kargaşanın sona erdirilmesi ve terörizmin zaptedilmesi" olduğunu belirttiler.
Görüşmeler sırasında, istenen adımların atılması durumunda, ABD Başkanı Bill Clinton'ın mart sonunda yapacağı Asya gezisine Pakistan'ı da dahil edeceği ifade edildi.
Pakistanlı cuntacılar, önümüzdeki hafta da üst düzey bir ABD heyetini konuk edecek. Söz konusu heyete, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karl Inderfurth başkanlık edecek. Ana gündemi "terörizm ve şeriatçı örgütler" olan toplantıya, üst düzey CIA görevlileri de katılacak.
ÖNCEKİ HABER

Kızıl Savaşçı geri döndü!

SONRAKİ HABER

'Oğlumuzu geri verin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...