10 Ocak 2000 22:00

Avrupa'nın en kötü petrol kazası

Avrupa'nın en kötü petrol kazasıyla, Avrupa'daki doğal hayat için tehlike çanları çalmaya başladı. 200 binden fazla kuşun kazadan etkilenmiş olduğu tahmin ediliyor.

Paylaş
Avrupa'nın en kötü petrol kazası
Erika isimli tankerin, Fransa'nın batı sahilinde batmasının Avrupa'daki doğal hayatı en kötü etkileyen petrol kazası olduğu açıklandı.
10 bin ton petrol
Uzmanlar, 12 Aralık'ta Brest'in 40 mil kadar güneyinde ikiye ayrılan tankerden sızan 10 bin ton petrolün, 300 binin üzerinde kuşu etkilemiş olduğunu düşünüyorlar. Haftasonunun ardından, hâlâ 20 bin ton petrol taşıyan tankerden Vendee sahiline doğru petrol sızıntısının sürdüğü açıklandı.
Rüzgâr etkiledi
Malta bandıralı Erika isimli tankerden akan yaklaşık 10 bin ton petrolün, daha önceki Amoco Cadiz ve Torrey Canyon kazalarında akandan daha az olmasına karşın, kötü hava koşulları nedeniyle diğer iki kazaya oranla kuşlara ve deniz hayatına daha büyük zarar verdiği de alınan bilgiler arasında.
"Bu olaya özgü olan, rüzgârların petrolü haliçlere ve sığ körfezlere nüfuz ettirerek bütün Britanny kıyısına taşıma şekli," diyen Kuşları Koruma Birliği üyesi Dr. Euan Dunn, Fransa'nın bugüne dek başa çıkmaya çalıştığı en korkunç petrol kazasının bu olduğuna hiç şüphe olmadığını belirtti.
1967 Mayıs'ında Sicilya Adası yakınlarında meydana gelen Torrey Canyon kazasında 25-30 bin kadar kuş öldüğü tahmin ediliyor. 1978 Mart'ında 230 bin ton petrolü Britanny kıyılarına akıtmış olan Amoco Cadiz kazasında ise yalnızca 5000 kuşun öldüğü, geri kalanların ise yazın beslendikleri alanlar olan İngiliz kıyılarına kaçtıkları biliniyor.
ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da 'sessiz' darbe

SONRAKİ HABER

Bölgesel eşitsizlikte hızlı artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa