10 Ocak 2000 22:00

Fransa'da kamyoncu barikatı

Geçtiğimiz yıllarda düzenledikleri büyük eylemlerle hükümeti sarsan ve patronlara zor günler yaşatan Fransalı kamyoncular, bir kez daha barikatlarda.

Paylaş
Fransa'da kamyoncu barikatı
Fransa'da haftalık çalışma saatini 35 saate indiren yasayı protesto eden nakliye işçileri, liman, ambar ve sınır kapılarında barikatlar kurdular. Eylem nedeniyle Fransa'nın,Almanya, Belçika ve İspanya'ya üç sınır kapısı kapandı. Almanya ve İsviçre ile Fransa arasındaki bazı diğer sınır kapılarının da kapanması bekleniyor. Fransalı işçiler, çalışma saatlerini düzenleyen yasa kapsamında birçok hak gaspına uğrarken, patronlar da 35 saat karşılığında "esnek çalışma" uygulamalarını dayatıyor.
İngiltere tedirgin
Dün sabah erken saatlerde, 400 kamyon Belçika sınır kapısı Rekkem'de barikatlar kurdu. Yüzlerce kamyon ise Calais limanını kapamaya hazırlanıyor.
Nakliyatın aksaması nedeniyle İngiliz yetkililer Fransız hükümetini suçluyor. İngiltere Kara Nakliyesi Derneği Başkanı Mike Freeman, Fransa'yı "disiplinsizlik" ile suçlayarak, "Bu geçtiğimiz üç yıl içindeki yedinci barikat" dedi. İngiltere, eylemin Dover gibi büyük limanları da etkilemesinden kaygılanıyor.
Nakliye patronları ise dizel yakıta yapılan zamlardan ve çalışma saatlerinin azlığından şikâyet ederek, kendilerinin Avrupa pazarlarındaki rekabet güçlerinin düştüğünü söylüyorlar. Fransa'da kamyoncuların 1996 ve 1997 yıllarındaki büyük eylemleri patronları ve hükümeti zor durumda bırakmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Rosa'dan korkuyorlar!

SONRAKİ HABER

Ekvador'da 'sessiz' darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa