07 Ocak 2000 22:00

Dünyanın en büyük uyuşturucu taciri: Taliban

Afganistan'da iktidarı elinde tutan şeriatçı Taliban örgütü, Kolombiyalı kartelleri de sollayarak dünyanın en büyük uyuşturucu taciri oldu. Taliban işi öyle ileri götürdü ki, Afganistan'daki tek bankanın görevi, uyuşturucu üreticilerine kredi sağlamak.

Paylaş
Dünyanın en büyük uyuşturucu taciri: Taliban
Afganistan'da yönetimi ellerinde tutan ve kısa bir süre öncesine kadar ABD'den büyük destek gören şeriatçı Taliban örgütünün, dünyanın en büyük uyuşturucu üreticisi ve kaçakçısı grubuna dönüştüğü açıklandı. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, Afganistan'da tam bir terör rejimi kuran Taliban'ın uyuşturucu örgütlenmesi, Kolombiya ve Burma'daki kartelleri solladı. İngiliz The Times gazetesi, dün yayınladığı haberde, İngiltere'ye giren eroinin yüzde 95'inin Afgan kökenli olduğunu yazdı.
Dünya rekoru!
BM Uyuşturucu Kontrol Programı tarafından yayınlanan verilere göre, Afganistan'da geçtiğimiz yıl 4600 ton afyon üretilerek yeni bir rekor kırıldı. Ülkenin afyon "rekoltesi", 1998'de bu miktarın yarısıydı. Bu rakamlar, Taliban denetimindeki tarlalarda yetiştirilen afyonun, dünyanın geri kalanında yetiştirilen afyonların toplamından üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Rota Türkiye'den geçiyor
Batılı emperyalistler ise, bir yandan Taliban'ı Kafkasya'daki hegemonya mücadelesinde payanda olarak kullanırken, diğer yandan da şeriatçılar tarafından üretilen uyuşturucunun kendi ülkelerine girmemesi için ikiyüzlü bir çaba sarf ediyor. İngiltere, son olarak, Afganistan ve Latin Amerika'dan ülkeye uyuşturucu sokulmasını önlemek amacıyla BM'ye 2.2 milyon sterlin aktardı. Bu paranın büyük bir bölümünün, Afganistan toprakları etrafında bir "güvenlik koridoru" oluşturulması ve Avrupa'nın en önemli uyuşturucu rotası olan Balkanlar'da denetimin artırılması için kullanılacağı söyleniyor. İngiltere'ye giden Afganistan kökenli uyuşturucu, Türkiye ve Balkanlar üzerinden geçiyor.
Uzmanlar da, Taliban'ın en büyük gelir kaynağının uyuşturucu olduğunu vurguluyorlar. Eldeki bilgilere göre örgüt, afyon satıcıları ve nakliyecilerinden yüzde 20 komisyon alıp, bu parayı silaha yatırıyor.
AfyonBank
Afganistan'daki tek banka da, afyon yetiştiricilerine "işlerini büyütmek için" kredi sağlamak amacıyla kurulmuş bulunuyor.
Afganistan'da gücünü uyuşturucuya dayandıran tek örgüt Taliban değil. Taliban iktidarına karşı savaşan ve batının ileride Taliban'ı bir kenara atıp kendilerine destek vermesini uman muhalefet ittifakı da, Özbekistan ve Tacikistan üzerinden uyuşturucu kaçırıyor.
Rota ülkeler olumsuz etkileniyor
Uzmanlardan alınan bilgiye göre, 1980'li yıllarda Afgan afyonu batıya sadece Pakistan üzerinden gidebiliyordu. Ancak şu anda İran, Basra Körfezi ve Orta Asya gibi alternatif rotalar bulunuyor.
Afganistan'ın uyuşturucu üretimi, kaçakçılık rotaları üzerinde bulunan ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Anahtar rotalardan biri olan Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığı büyük bir hızla artarken, Pakistan da dünyanın en yüksek eroin bağımlılığı oranına sahip.
ÖNCEKİ HABER

Hüstaş işçisi kazandı

SONRAKİ HABER

Sıkıyönetim işçileri yıldırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...