03 Ocak 2000 22:00

'Çeçenler kimyasal kullandı'

Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin Rus ordusunun eline geçmesini engellemeye çalışan şeriatçı Çeçen milislerin kimyasal silah kullandıkları iddia edildi.

Paylaş
'Çeçenler kimyasal kullandı'
Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin Rus ordusunun eline geçmesini engellemeye çalışan şeriatçı Çeçen milislerin kimyasal silah kullandıkları iddia edildi. Çeçen lider Aslan Maşadov, yayınladığı yeni yıl bildirisinde Ruslara geri çekilmeleri çağrısında bulunup Çeçen milislerin gerilla savaşına başladığını duyururken, bombardımanlarını sürdüren ve bazı yeni mevziler ele geçiren Rus askerleri Grozni'yi savunan milis güçlerinin kimyasal silah kullandıklarını belirttiler.
Rus komutanlar tarafından yapılan açıklamada Grozni üzerinde, içinde zehirli klor ve amonyak bulunan yeşil bir gaz bulutu olduğunu dile getirdiler. Rus tarafı, daha önce de Çeçenlerin Rusları durdurmak için kimyasal maddelerle dolu tankları patlattıklarını açıklamışlardı.
Karaçay'a hava saldırısı
Rus savaş uçakları ve topçu birlikleri, Çeçenya'ın özellikle güneydeki dağlık kesimlerini vurmayı dün de sürdürdü.
Rus askeri sözcüsü Binbaşı Aleksandır Diyardiyev, önceki günden beri, Çeçen gruplar için stratejik yerlerden biri olan Karaçay bölgesine hava saldırıları düzenlendiğini söyledi. Sözcü, bu operasyon sırasında Çeçen gruplara mensup 50 kişinin öldürüldüğünü ve iki sığınağın yok edildiğini öne sürdü.
Rus NTV televizyonu da Rus güçlerinin başkent Grozni'yi bombalamayı sürdürdüklerini ve kara birliklerinin de üç koldan ilerlediğini duyurdu.
Öte yandan, Dağıstan'da 6 araçlık Rus askeri konvoyunun geçtiği bir yolda bomba patladı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
Çeçen milisler ise, Grozni yakınlarında Rusların eline geçen 4 yeri geri aldıklarını iddia ettiler. Çeçen yetkili Movladi Udugov, AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, Grozni'nin 10 kilometre kadar güneybatısındaki Alkanyurt, Alkankale, Kulari ve Krasnopartizanski'yi dün geri aldıklarını, çatışmalarda 140 ila 200 Rus askerinin öldürüldüğünü ve kendilerinin sadece 3 kayıp verdiğini ileri sürdü.
Kayıplar öğrenilemiyor
Sürekli bombardıman altında tutulan Grozni'deki sivil kayıplar hakkında bilgi alınamazken, Rusların verdiği kayıplar da artıyor. Resmi rakamlara göre operasyonun başlamasından bu yana 550 Rus askerinin öldüğü belirtilirken, asker ailelerinin kurduğu barış yanlısı dernekler, bu sayının üç katına kadar çıkabileceğine dikkat çekti.
Mozdok kentinde kurulan hastaneye geçtiğimiz hafta boyunca her gün 30 civarında yaralı askerin götürüldüğü de öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail ve Suriye masada

SONRAKİ HABER

Kohl'e rüşvet davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...