02 Ocak 2000 22:00

Telekulak'a beraat temyiz edildi

İstihbarattan sorumlu Ankara Emmniyet Eski Müdür Yardımcısı Osman Ak'ın yargılandığı 'Telekulak' davasında verilen beraat kararı temyiz edildi.

Paylaş
Telekulak'a beraat temyiz edildi
Terör ve İstihbarattan Sorumlu Ankara Emniyet eski Müdür Yardımcısı Osman Ak ile eski İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman'ın, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'ndeki bazı bilgisayar disketleri, gizli evrak ve telefon dökümleri kopyalarını, görevden alınmalarından kısa bir süre önce aldıkları, bazı dosyaları da sildikleri iddiasıyla yargılandıkları davada verilen beraat kararı temyiz edildi. Beraat kararını, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özden Tönük ile 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nin duruşma savcısı Turhan Şen temyiz etti.
'Amirler emir verdi'
Başsavcı Vekili Tönük'ün temyiz dilekçesinde, Osman Ak, Ersan Dalman ve eski İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Zafer Aktaş hakkında açılan kamu davasında, Aktaş'ın mahkûm olduğu anımsatıldı. Dilekçede, İstihbarat Şubesi'nde çalışan komiser yardımcılarından Hurşit Uçak'ın ifadelerinin hükme dayanak yapıldığı belirtilerek, şöyle devam edildi:
"Emniyet teşkilatı hiyerarşik bir düzen içerisinde çalışır. Tanık Hurşit Uçak'ın amiri durumunda olan sanıkların, emri olmadan bilgisayar disketlerinin dışarıya çıkarılması mümkün değildir. Uçak ve diğer tanıkların beyanlarının, sanıklardan Zafer Aktaş için mahkûmiyete yeter delil kabul edilerek, diğer iki sanığın beraatlerine karar verilmesi çelişik bir durum ortaya çıkarır. Tanık beyanı bölünmüş, sadece sanıklardan Aktaş için hükme dayanak yapılmıştır. Tanık beyanlarını değerlendirmede mahkeme yanılgıya düşmüştür. Osman Ak ve Ersan Dalman hakkında verilen hükmün bozulması talep olunur."
Ceza istedi
Esas hakkındaki mütalaasında sanıkların cezalandırılmasını isteyen Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nin duruşma savcısı Turhan Şen de temyiz dilekçesinde, Ak ve Dalman hakkında beraat kararı verilmesinin, "usul ve yasaya aykırı olduğunu" savundu. Bu arada, hapis cezası paraya çevrilerek ertelenen Zafer Aktaş'ın avukatı Sami Çapakçur'un da "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle müvekkili hakkında verilen kararı temyiz ettiği öğrenildi.
Dosya Yargıtay'da
Dava dosyasının, Yargıtay'a gönderildiği bildirildi. Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi, Ak ve Dalman'ın üzerlerine atılı görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerine dair, "kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden" beraatlerine karar vermişti. Mahkeme, Aktaş'ı Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 240. maddesi uyarınca 6 ay hapis, 1 milyon 520 bin lira ağır para cezasına mahkûm etmiş, hapis cezasını paraya çevirerek ertelemişti.
ÖNCEKİ HABER

FP ve DYP'den hükümete

SONRAKİ HABER

Yeni yıl zamla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...