31 Aralık 1999 22:00

En düşük asgari ücret Türkiye'de

Hükümet, yeni asgari ücretle milyonlarca emekçiyi açlığa mahkum etti. IMF'nin dayatmalarıyla asgari ücret artışı ilk altı ay %17.3, ikinci altı ayda ise %8.2.

Paylaş
En düşük asgari ücret Türkiye'de
Sultan Özer
Hükümetin enflasyon hedefi ve IMF'nin dayatmaları sonucunda altışar aylık iki dilim halinde yüzde 17.3 ve yüzde 8.2 olarak belirlenen asgari ücretin, en az 5 milyon ailenin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmesi anlamına geldiği değerlendirilmesi yapılırken, OECD üyesi 13 ülkede asgari ücret toplusözleşme ile belirleniyor. Asgari ücret, OECD üyesi 19 ülkeden Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve ABD ve Türkiye'de gibi yasal düzenlemelerle belirleniyor.
Asgari ücretin dolar olarak alım gücünün en düşük olduğu ülke ise Türkiye. 1999 yılında asgari ücret 152 dolara denk gelirken, bugün aylık brüt 201, net 148 dolar ancak ediyor. Türkiye'den sonra en düşük olduğu ülke 353 dolarla Portekiz, 511 dolar ile İspanya geliyor.
Asgari ücretin rezalet ücreti olduğunu kaydeden Teksif Genel Başkanı Zeki Polat, 80 milyon 800 bin liralık asgari ücretin Afrika ülkelerinde bile rastlanmadığını ifade etti. 2000'li yılların çalışanlar açısından zor geçeceğinin altını çizen Polat, "Devletin resmi verileri bile, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddini bu rakamın üç katı olarak verirken, yapılan bu zam işveren-hükümet ikilisinin emek cephesine haince bakışını göstermektedir" dedi. Polat, IMF ve Avrupa Birliği uğruna ekmek ve gelecekle oynayan bu yönetimle mücadele etmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Hak-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin ise asgari ücret ile 5 milyon insanın bugününün karardığını, geleceğe ilişkin umutlarının söndüğünü vurguladı. Bu uygulama ile hükümetin, "IMF'nin hükümeti olduğunu" gösterdiğinin altını çizen Engin; asgari ücretle asgari verimin bile alınamayacağını hatırlatarak, hükümeti çalışanlar için 'sefalet', rantiye için 'sefahat' anlayışından vazgeçmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Fransa'nın ormanları yok oldu

SONRAKİ HABER

1999 ekonomide küçülme yılı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...