31 Aralık 1999 22:00

Kremlin'den kritik hamle

Sekiz yıl boyunca Rusya'yı açlık, sefalet ve karanlığa sürükleyen Devlet Başkanı Boris Yeltsin, yüzyılın son gününde istifa etti.

Paylaş
Kremlin'den kritik hamle
Rusya lideri Boris Yeltsin, dün "Yüzyılın son günü olan bugün istifa ediyorum" sözleriyle devlet başkanlığından istifa etti. İstifa ettiğini devlet televizyonundan yaptığı bir açıklamayla ilan eden Yeltsin, yerine Başbakan Vladimir Putin'i atadı. Oldukça solgun göründüğü gözlenen Yeltsin, anayasaya göre 90 gün içerisinde devlet başkanlığı seçimlerinin yapılacağını açıkladı. Rus lideri, konuşmasında "Halkın umutlarını boşa çıkardığım için özür dilerim" dedi.
Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinin Haziran 2000'de yapılması öngörülüyordu.
İktidarın avantajları
Yeltsin'in istifasının, bir süre önce yapılan Duma seçimlerinde Kremlin yanlısı Birlik Bloku'nun elde ettiği zaferin devamını sağlamak amacını taşıdığı belirtiliyor. Yeltsin'e sadakatiyle tanınan Başbakan Vladimir Putin'in desteklediği Birlik Bloku, henüz eylül ayında kurulmuş olmasına rağmen yüzde 23 oyla ikinci parti olmayı başarmıştı.
Devlet başkanlığı seçimlerine hazırlık yapılacağı üç ay içinde devlet başkanlığını vekâleten yürütecek olan Putin, böylelikle iktidarın avantajlarından daha iyi yararlanarak "seçilmiş devlet başkanı" olma hedefine daha da yaklaşacak. Ancak Putin, vekil sıfatıyla, Yeltsin'in silah olarak bulundurduğu birtakım önemli yetkilerden yoksun olacak. Rus anayasasında bu konuda, "Devlet başkanının yetkilerini kullanamadığı tüm durumlarda, bu görevleri geçici olarak başbakan üstlenir. Devlet başkan vekilinin Duma'yı feshetme, referanduma gitme veya anayasada değişiklik önerme hakkı yoktur" deniliyor.
Yeltsin'in istifası, devlet başkanlığı seçimlerine hazırlıksız yakalanan "Komünist" Partisi ve diğer muhalefet güçleri için de bir darbe oldu.
Kullanılıp atıldı
Öte yandan istifa, sekiz yıl boyunca Rusya'ya hükmeden Yeltsin'in, Rus burjuvazisi açısından "tüketildiğine" de işaret ediyor. Halk nezdinde hiçbir saygınlığı kalmayan Yeltsin, bu istifayla, onu kollayan güçler tarafından feda edildiğini de gösterdi. 68 yaşındaki Yeltsin, özellikle son aylarda hakkında çıkan ciddi yolsuzluk iddiaları nedeniyle oldukça güç durumdaydı. Devlet Başkanı'nın istifasının ardından koltuğa Putin'in geçmesi, bu iddiaların soruşturulmasını da önleyecek. Nitekim güvenilir kaynaklar, Boris Yeltsin'in, istifaya karşılık kendisi ve ailesi için "güvence" istediğini dile getiriyorlar.
Tepkiler
Batılı emperyalist liderler, Yeltsin'in istifasının 'olumsuz bir gelişme' olduğunda birleşti. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Yeltsin varken dünyanın 'daha güvenli' olduğunu söylerken, ABD istifayı 'dramatik gelişme' olarak niteledi. Fransa Başbakanı Lionel Jospin ise, Yeltsin'in yerine Putin'in geçmesinin 'yasalara uygun' olduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

'Ora'da dertler bitmedi...

SONRAKİ HABER

Ruslar Grozni merkezine giremedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...