20 Aralık 1999 22:00

Migros'ta TİS'e hileli engelleme

Patron, Antkar, toplusözleşme görüşmelerinin son döneminde sendikalı işçilerin büyük bölümünü işten çıkartı

Paylaş
Migros'ta TİS'e hileli engelleme
Koç Holding'e bağlı Migros'un Antalya'daki mağazalarının işletmeciliğini yapan Antkar işyerlerinde uyuşmazlıkla sonuçlanan toplu iş sözleşmesini, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) sonuçlandırdı. Ancak patron sözleşmenin hükümlerinin yerine getirilmemesi için işten atma, işçileri sendikadan istifaya zorlama ve çalıştığı taşeron firmayı değiştirme yollarına başvuruyor.
Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Ali Rıza Tosun yaptığı açıklamada, Migros'un Antalya'da Topçular, Güllük, Kemer ve Alanya ilçelerinde alışveriş mağazalarında çalışan 250 işçi adına yapılan toplu iş sözleşmesinin 2 yıllık olduğunu söyledi. Tosun, YHK'nın 1 Şubat 1999 tarihinden geçerli olan toplu iş sözleşmesinde işçi ücretlerine birinci yıl yüzde 70, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam artışında bulunduğunu bildirdi. YHK'nın ayrıca, işçilere birinci yıl 30, ikinci yılda 45 günlük ikramiye verdiğini kaydeden Tosun, hakem kurulunun toplu iş sözleşmesini karara bağlamasından bir süre önce, Migros alışveriş merkezlerinin işletmeciliğini yapan Antkar işyerlerinde çalışan işçilerin, sendikadan zorla istifa ettirildiğini belirtti.
Sadece 20 işçi yararlanabilecek
İstifalardan sonra toplu iş sözleşmesinden 20'ye yakın sendikalı işçinin yararlanacağını belirten Tosun, "İşveren Antkar, toplusözleşme görüşmelerinin son dönemlerinde sendikalı işçilerin büyük bölümünü işten çıkartmıştı. Geçtiğimiz günlerde de sendikalı oldukları ve istifa etmedikleri için 7 çalışanın işine son verildi" dedi.
Tosun, geçtiğimiz ay içinde Migros'un Antkar'la olan sözleşmesini iptal ettiğini, yerine Alme şirketinin işletmecilik yaptığını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Taşeronlaştırmaya karşı güçbirliği

SONRAKİ HABER

Ankara sise boyun eğdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...