16 Aralık 1999 22:00

Latin Amerika'da işsizlik rekoru

Latin Amerika'da 10 yıldır tüm şiddetiyle uygulanan IMF ve Dünya Bankası patentli ekonomik politikaların faturası

Paylaş
Latin Amerika'da işsizlik rekoru
Latin Amerika'da 10 yıldır tüm şiddetiyle uygulanan IMF ve Dünya Bankası patentli ekonomik politikaların faturası ağır oldu. Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bölgede işsizliğin "son 10 yılın en yüksek seviyesine" çıktığını açıkladı. ILO, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde 1999 yılı işsizlik rakamının 18 milyon olacağını vurguladı.
"Serbest piyasa"nın işçi ve emekçiler açısından ne ifade ettiğini bir kez daha gösteren ILO raporunda, bölgede işsizliğin istikrarlı bir artış seyri içinde olduğu görüldü. 1998 yılında kıtadaki ortalama işsizlik oranı yüzde 8.2 olurken, bu oran 1999'da 8.8'e çıktı. Bu oranın, 1983 yılındaki dış borç krizinden bu yana görülmediği belirtildi.
Kolombiya birinci
ILO tarafından önceki gün Peru'nun başkenti Lima'da açıklanan raporda, "serbest piyasa reformları"nın yoksulları vurduğu kabul edildi. Örgüt yöneticilerinden Victor Tokmam, "Serbest piyasa reformları en zayıf yerden, yani işsizlikten vurdu. Latin Amerika'nın en yoksul bölgelerinde işsizlerin sayısı, son on yılda iki katına çıktı" diye konuştu.
ILO'nun hazırladığı işsizlik tablosunda en kötü durumda olan iki ülkenin, Kolombiya ve Venezüella olduğu görüldü. Onların ardından Arjantin geldi.
Geçici işler
Öte yandan, bölgedeki asıl işsizlik rakamlarının aslında çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Kayıtlarda "çalışan" olarak geçen milyonlarca insanın; işportacılık gibi geçici ve güvencesiz işlerde çalıştığı dile getiriliyor. ILO, 1999 yılında yaratılan her 10 işten 6'sının bunun gibi kayıtdışı alanlarda olduğunu tahmin ediyor. Sanayi sektöründe reel ücretler ise, bu büyük işsizlik karşısında yüzde 1.2 oranında düşüş gösterdi.
ILO, 1998'de kaydedilen ortalama yüzde 2.3'lük büyümenin bu yıl tersine döneceğini de bildirdi. Raporda, bölge ekonomisinin ortalama yüzde 0.6 oranında küçüleceği tahmin edildi. Uzmanlar, bu küçülmeyi, geçtiğimiz yıl tüm dünyayı sarsan mali krize bağlıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Prim yükü yine işçiye

SONRAKİ HABER

Öğrenciler sanık sandalyesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...