12 Aralık 1999 22:00

Asgari ücrette sona doğru

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yarın ve 20 Aralık'tan sonra yapacağı toplantıların ardından yeni ücreti açıklaması bekleniyor.

Paylaş
Asgari ücrette sona doğru
Asgari ücretle çalışan yaklaşık 5 milyon işçinin sonucunu merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5'nci toplantısını yarın yapacak.
Komisyonun, yarın ve 20 Aralık'tan sonra yapacağı çalışmaların ardından, 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olacak yeni ücretin kamuoyuna açıklanması bekleniyor. İlk toplantısını yaptığı 18 Ekim'den bu yana dört kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugüne dek yaptığı çalışmalarda yeni ücretin saptanmasında temel baz alınacak DİE, DPT Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen ekonomik verileri değerlendirirken, Hacettepe Üniversitesi'nden gelen günlük 3540 kalori miktarı komisyonda oylanarak kabul edildi.
TİSK farklı dilimler istiyor
Komisyon çalışmalarında işçi tarafını temsil eden Türk-İş, asgari ücretin dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması baz alınarak hesaplanmasını, ücretin vergi dışı bırakılarak işçiye net ödenmesini,
ülke düzeyinde tek tip olarak belirlenmesini ve adil gelir dağılımını sağlayıcı nitelikte olmasını isterken, işveren tarafı olan TİSK ise ücretin belirlenmesinde sadece çalışan işçinin dikkate alınmasını, 16 yaş altı için ayrı, 16-25 yaş için ayrı ve 25 yaş üstü için ise ayrı ücret saptanmasını talep ediyor. TİSK ayrıca, toplu iş sözleşmesi yapılan ve yapılmayan işyerleri için de farklı ücret belirlenmesini isterken, yeni ücretin işsizliğin önlenmesi amacıyla bölgesel farklılıkta saptanması görüşünü de savunuyor.
Komisyon yetkilileri, halen brüt 93 milyon 600 bin, net 68 milyon 120 bin lira olarak uygulanmakta olan yürürlükteki asgari ücrette yapılacak artış oranının 2000 yılı için öngörülen enflasyon rakamından daha düşük olmayacağını belirterek, yeni asgari ücretin 1 Ocak 2000 ve 1 Temmuz 2000 tarihleri olmak üzere 6'şar aylık dönemler halinde artırılmasının beklendiğini kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

Taşeron sırası Kadıköy'de

SONRAKİ HABER

Sanayi Kongresi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa