11 Aralık 1999 22:00

Afrika mozaiğinin binbir rengi

Afrika mozaiğinin binbir rengi
15 Aralık'ta Smithsonian Enstitüsü'nde açılacak olan sürekli bir sergi, elişleri, video ve film gösterimlerinde çıkarttığı sesiyle anlatacak Afrika'nın öyküsünü. Proje, son derece geniş bir alanda, topladıkları dini sembollerden, tarihi çanak çömleklerden, mücevher ve diğer gereçlerin oluşturduğu bir mozaikle Afrika kültürünün bir portresini çizecek. "Afrikalı Sesler" ismindeki sergi, bu dünyanın ikinci büyük kıtasında yer alan 52 ülkenin geçmişe ve günümüze ait öykülerini dile getirmek amacında.
Howard Üniversitesi'nde Afrika çalışmaları profesörü ve projenin yaratıcılarından olan Sulayman Nyang, "Afrika'yı tek parça bir kıta olarak değil de, her tür insanın, dilin ve kültürün barındığı mozaik bir yer olarak göreceksiniz" diye konuştu.
Elişleri arasında; 1700 ortalarından kalmış ve ataların ruhlarını betimleyen gümüş bir baş, erken Hıristiyan etkileri sembolize eden haçlar ve insanları iyileştirdiğine inanılan -örneğin Omulu gibi- tanrı ve tanrıçaların sembolleri yer alıyor."
Köle ticareti
Proje içinden bir başka isim olan Kreamer, "Serginin ziyaretçilerini Afrika konusunda şaşırtmak istiyoruz, onlara muhtemelen daha önce bilmedikleri şeyleri öğretmek istiyoruz" dedi. Sergi aynı zamanda Afrika tarihinin en vahşi sayfalarını da içeriyor: Köle ticareti. Kreamer, "Biz, köle ticaretinin korkunç mirasını öne çıkarmak istemiyoruz, ne var ki ziyaretçilerimize Atlantik köle ticareti içinde rol oynamış olan karmaşık iç ve dış güçler hakkında daha iyi bir algılama şansı yaratmak istiyoruz" diye konuştu.
Sergiyi oluşturan eserlerin bir araya getirilmesinde estetik, tematik teknik ve ve tarihi etmenler göz önünde bulundurulmuş. Sergide açıkça görülüyor ki, Afrikalı sanatçılar çok farklı malzemeler kullanmışlar. Ahşap, fil dişi, taş, kil ve metalden yapılan heykeller, bir arada sergileniyor.

Evrensel'i Takip Et