07 Aralık 1999 22:00

Enerji ve petrole üst kurul geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, enerji sektöründe geçerli kuralları belirleyecek, sektörü düzenleyecek ve denetleyecek bir kurum oluşturulacağını açıkladı.

Paylaş
Enerji ve petrole üst kurul geliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, enerji sektöründe geçerli kuralları belirleyecek, sektörü düzenleyecek ve denetleyecek bir "elektrik enerjisi piyasası kurumu (EEPK)"; petrol sektöründe de bir "petrol piyasası kurumu" oluşturulacağını açıkladı.
Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Cumhur Ersümer, 8'inci beş yıllık kalkınma planı döneminde enerji sektöründe gerçekleştirilmesi öngörülen düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Ersümer, elektrik enerjisi sektörü ile ilgili olarak Anayasa değişikliği ve ilgili uyum yasalarına paralel yeni yasa çıkarılacağını bildirdi. Ersümer, kısa vadeli yeni yapılanma kapsamında yüzde yüz kredili anahtar teslimi ihaleler yanında yap-işlet, yap-işlet-devret gibi modellerle özel sektörün katılımının sağlanmasına devam edileceğini belirtti.
Ersümer, enerji sektöründe oluşturulacak üst kurul hakkında bilgi verirken, "Yeniden yapılanma ile ilgili kurumsal altyapı oluşturularak, sektörde geçerli kuralları belirleyen, sektörü denetleyen düzenleyici bir kurul kurulacak ve bu amaçla elektrik enerjisi piyasası kurumu (EEPK) teşkilatlandırılacaktır" dedi.
Bakan Ersümer'in verdiği bilgiye göre EEPK, elektrik enerjisi sektöründe gerekli gördüğü tüm düzenlemeleri yapma yetkisine sahip olacak. EEPK bu yetkisini zaman zaman çıkaracağı tebliğ ve yönetmelikler yoluyla kullanırken, aynı zamanda denetim görevini de yerine getirecek. Ersümer, Botaş'ın doğalgaz temini ve dağıtımı, TEAŞ'ın da elektrik üretim ve iletimi faaliyetlerinin ayrıştırılacağını, bir petrol piyasası kurumu oluşturulacağını bildirdi. Doğalgaza ilişkin yasal düzenlemenin, Petrol Kanunu'nun kapsamı genişletilerek yapılacağını bildiren Ersümer, "Düzenleme sonrası petrol piyasasının oluşturulması ve piyasada kamu adına düzenleyici idare olarak petrol piyasası kurumunun teşekkülü sağlanacaktır" dedi. Ersümer, söz konusu kuruluşların modele uygun olarak yeniden yapılandırılması ve Petrol Kanunu değişiklik taslağı başta olmak üzere sürdürülen hazırlıkların, önümüzdeki dönemde Meclis gündemine getirileceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrette sona doğru

SONRAKİ HABER

Helsinki sendromu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...