06 Aralık 1999 22:00

Yaser Arafat'ın umudu Albright

İsrail, imzaladığı anlaşmaları bir kez daha tanımayarak Batı Şeria topraklarından çekilmiyor. Arafat liderliğindeki Filistin Yönetimi ise bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Albright'a çözüm için umut bağladı.

Paylaş
Yaser Arafat'ın umudu Albright
İsrail yönetimi, İsrail ile Filistin arasında imzalanan son anlaşmanın ardından hiçbir belgeye imza koymamış gibi hareket ederken, Filistin Özerk Yönetimi bir kez daha umutlarını bölgedeki jandarmalık rolünü oynayan ABD'ye bağlamış durumda.
ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Dennis Ross, dün Filistin lideri Yaser Arafat ve İsrailli yetkililerle görüştü. Dün Suudi Arabistan'a giden ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın da bu akşam İsrail'e hareket etmesi bekleniyor.
Erekat, Albright'a güveniyor
ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Dennis Ross'un temaslarından sonra bir açıklamada bulunan Filistinli müzakereci Saib Erekat, Ross ile İsrailli Oded Eran arasında yapılan görüşmede İsrail'in Batı Şeria'nın yüzde 5'lik bölümünden daha çekilmeyi reddettiğini söyledi. Erekat, bununla birlikte 'ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın anlaşmadaki tüm maddelerin uygulanmasını garanti altına almak için elinden geleni yapacağını umduğunu' belirtti.
'Yardım istedik'
İsrail'in, Batı Şeria'nın yüzde 5'inden daha çekilme işleminin 3 hafta geciktiğini anımsatan Erakat, "Çekilmeyle ilgili bir anlaşmaya varılabilmesi için, Dennis Ross'tan yardım istedik" dedi.
İsrail, eylül ayında yapılan anlaşma çerçevesinde Batı Şeria'nın yüzde 5'inin yönetimini daha 15 Kasım'da Filistin'e bırakmayı kabul etmiş, ancak çekilme işlemini yerine getirmemişti.
ABD temsilcisi Ross, ilk olarak bir araya geldiği Yaser Arafat ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Arafat'tan, görüşmelerin durumu hakkında bilgi aldığını belirterek "Biz, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın ziyareti öncesi hazırlık amacıyla buradayız. Kendisi, Arafat ve İsrail Başbakanı Ehud Barak ile görüşecek ve taraflar arası görüşmelerde ilerleme sağlanması için en iyi şartların oluşması konusunu ele alacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

ABD'ye sabotaj suçlaması

SONRAKİ HABER

Rusya'dan psikolojik savaş taktikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa